Nieuws

KAAN Architecten ontwerpt verbouwing Museum Paleis Het Loo

Na een aanbesteding werd unaniem gekozen voor het voorstel van KAAN Architecten. Het ontwerp is geïnspireerd op de plattegrond en maatvoering van het Corps de Logis van Paleis Het Loo en geeft een logische plek aan alle functies en ruimtes.

Het oorspronkelijk in 1686 als koninklijk jachtslot gebouwde Paleis Het Loo is gelegen aan de rand van Apeldoorn. Het project van KAAN Architecten bestaat uit een renovatie, een vernieuwing en een ondergrondse uitbreiding van meer dan 5.000 m2 met onder andere het Huis van Oranje, het Juniorpaleis en ruimten voor tijdelijke exposities.

 

Bij aankomst bij het paleis zullen de bezoekers de Bassecour betreden, waar de vier grasparterres worden vervangen door vier glazen invullingen van dezelfde maat. Een dun laagje water zal over het glas stromen - een knipoog naar de fonteinen en waterpartijen in de tuinen. De Bassecour met de nieuwe glazen invullingen vormt de nieuwe gevel van de ondergrondse uitbreiding. De Entreepaviljoens leiden naar het lichte, ondergrondse Entreegebied met de kassa- en informatiebalie, Museumshop, garderobe en andere faciliteiten.


Fontein nieuw Museum Paleis Het Loo
© Beauty & the Bit, KAAN Architecten 

Kloppend hart

De Grand Foyer is het ondergrondse kloppende hart en zal het Entreegebied met het Paleis verbinden en toegang verschaffen tot de tijdelijke tentoonstellingen en het Huis van Oranje. Ten westen van de Grand Foyer ligt de ruimte voor de tijdelijke tentoonstellingen, bestaande uit twee grote en twee middelgrote zalen die met elkaar in verbinding staan en een vrije hoogte van vijf meter hebben. In de westvleugel verrijst een afdeling speciaal voor kinderen: Juniorpaleis. Het heden en verleden van de Koninklijke Familie zal weergegeven worden in het 1.245 m2 grote Huis van Oranje in de oostvleugel. Tenslotte zal de inrichting van de veertig verschillende woonvertrekken in het Paleis worden verbeterd en een meer logische organisatie hebben waardoor bezoekers verschillende routes en sferen kunnen ervaren.


Interieur nieuw Museum Paleis Het Loo
© Beauty & the Bit, KAAN Architecten 
 

Het gerenoveerde en vernieuwde Museum Paleis Het Loo zal worden geopend in 2021.

Deel dit artikel