Nieuws

Uitslag De Nederlandse Bouwprijs 2017 bekend

De winnaars van de Nederlandse Bouwprijs 2017 werden op maandag 6 februari bekendgemaakt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw in Jaarbeurs Utrecht. De winnaars zijn: Renovatie Hoofdkantoor a.s.r., Robotarchitectuur en Rivierpark Ruimte voor de Waal.

De prijzen werden uitgereikt in de categorieën Gebouwen (Hoofdkantoor a.s.r.), Bouwmaterialen & -systemen (Robotarchitectuur) en Civiele Kunstwerken (Rivierpark Ruimte voor de Waal). De publieksprijs ging naar Het 4e Gymnasium.

Renovatie Hoofdkantoor a.s.r door Team V Architectuur

Het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht is volledig gerenoveerd naar ontwerp van Team V Architectuur. Het energielabel ging van G naar A++, het energieverbruik is met ruim vijftig procent gereduceerd.
Over het Hoofdkantoor a.s.r. schreven we in Stedebouw & Architectuur #5 van 2016, thema Renovatie & Herstructurering. U downloadt dit nummer in onze bibliotheek.

RobotArchitectuur door Studio RAP

In het Innovation Dock in Rotterdam is het eerste door robots gefabriceerde gebouw van Nederland opgeleverd. De grote hoeveelheid instructies voor het robot gestuurde fabricageproces is rechtstreeks vanuit het digitale model gegenereerd. 
Over RobotArchitectuur schreef Studio RAP in het boek Digitaal Vakmanschap in de Architectuur.

Rivierpark Ruimte voor de Waal door gemeente Nijmegen

Om een probleem met hoogwater op te lossen is de dijk bij Lent 350 meter landinwaarts verplaatst. De nieuwe waterkering is deels uitgevoerd in de vorm van een kade die ruimte biedt aan allerlei activiteiten. In de Waal is een eiland ontstaan dat is ingericht als rivierpark waar mensen kunnen ontspannen en genieten.

Het 4e Gymnasium door Paul de Ruiter Architects

Het 4e Gymnasium is het eerste energieneutrale gymnasium van Amsterdam. Het gebouw heeft een warmte/koude installatie die is aangesloten op stadsverwarming, hierdoor wordt de temperatuur 's zomers en 's winters op verantwoorde wijze gereguleerd.
Over het 4e Gymnasium werd in november 2016 nog een discussie aangezwengeld in verband met de tijdelijke locatie die de school achterliet.

Jury

De prijzen werden uitgereikt door:

  • Juryvoorzitter prof.dr.ir. Anke van Hal, hoogleraar Sustainable Housing Transformation aan TU Delft
  • Ir. Maarten van Hezik, voorzitter Bestuur Stichting Nederlandse Bouwprijs
  • Bernard Wientjes, leider van Taskforce Bouw.

Meer over de uitreiking leest u hier.

Deel dit artikel