Nieuws

Capelle a/d IJssel krijgt nieuw zwembad

Capelle aan den IJssel wordt uitgebreid met een nieuw zwembad en een nieuw sportcomplex. MoederscheimMoonen Architects en Wehrung Architecten hebben hiervoor het ontwerp gemaakt.

Het nieuwe gebouw wordt vlak bij het centrum gerealiseerd. Op de plek waar het zwembad komt, komen eveneens sport en onderwijs samen. Op deze locatie werd eerder al het nieuwe IJsselcollege gerealiseerd en er zijn verschillende basisschoolen gevestigd. Het is de bedoeling dat in het nieuwe sportcomplex verschillende doelgroepen samenkomen. In het zwembad zal een 25-meterbad worden gerealiseerd en een doelgroepenbad voor zwemverenigingen en recreanten.

Opgetild water

Het ontwerp is ontstaan vanuit het idee om het waterniveau van het zwembad omhoog te tillen naar de eerste verdieping. Dit zorgt ervoor dat het bassin op de eerste verdieping staat waarmee het waterpeil ook hiernaartoe stijgt. In het centrum van de eerste verdieping wordt horeca gesitueerd, die op deze manier centraal ligt tussen de sporthal en het zwembad. In 'het hart van het gebouw' is veel glas toegepast, waardoor je in één oogopslag op het sportcomplex en het zwembad kunt uitkijken.



Inbedding door groen

De plint van het gebouw is rondom omgeven door een talud. Dit talud creëert een aangename, groene inbedding. Om als bezoeker de weg te vinden naar de entree, is er op de hoek van het gebouw een royale trappartij ontworpen die jou naar de gewenste verdieping leidt. De gevel is vormgegeven met een natuurlijk ogende, maar robuuste beplating. In zowel het horecagedeelte, als in de sport- en zwemzalen is veel hout toegepast.

Emissieloos

Het ontwerp is ontwikkeld vanuit het streven naar een emissieloos gebouw. Daarom is een installatieconcept ontwikkeld dat volledig elektrisch is en dus geen CO2 uitstoot. Verder zijn in het gebouw diverse technieken toegepast die op verschillende manieren energie opwekken en terugwinnen. Met al deze toepassingen in combinatie met de gekozen materialen is een duurzaam complex ontstaan. 



Aannemersbedrijf De Vries en Verburg Bouw is geselecteerd voor de realisatie van het gebouw. In januari wordt gestart met de bouw. 

Deel dit artikel