Eerste handtekeningen Green Deal verduurzaming scholen gezet

donderdag 6 november 2014
timer 3 min
Op de 2e landelijke kennisdag ‘Grip op Kwaliteit’ zijn de eerste handtekeningen gezet onder de ‘Green Deal Verduurzaming Scholen’. Het doel van deze Green Deal is het op grote schaal gaan versnellen van de totstandkoming van een duurzame leer- en werkomgeving voor leerlingen en leraren op basis van budget neutrale investeringen. ‘Duurzaam’ wil zeggen toekomstbestendig qua leer- en werkklimaat, beheer en onderhoud en financiering en exploitatie.

Actieve bijdrage aan verduurzaming

De Green Deal is tot stand gekomen in samenspraak met (vertegenwoordigers van) schoolbesturen in het basis- en voortgezet onderwijs, gemeenten en de Rijksoverheid. In de nu komende fase zal worden toegewerkt naar een uitvoering van gemaakte afspraken op basis van de concrete behoeften en mogelijkheden.
 

De Green Deal dient een actieve bijdrage te gaan leveren in de dialoog waarmee partijen in staat worden gesteld een kwaliteitsverbetering en verduurzaming van hun gebouwen te realiseren. Afgesproken is dat de Green Deal schoolbesturen dient te gaan ondersteunen bij hun ambities om energiebesparing en de kwaliteit van het binnenmilieu op scholen te verbeteren. Het ministerie van OCW zal nagaan of besturen meer ruimte kunnen krijgen om te investeren in nieuwbouw.
 

Aansluiting op kennis en informatie

De Green Deal start met een consultatiefase. De ondertekenaars hebben het kenniscentrum Ruimte-OK (ism Klimaatverbond) gevraagd een start te maken om bij gemeenten en schoolbesturen na te gaan op welke manier(en) zij een invulling wensen te geven op gebied van verduurzaming van hun gebouwen en welke belemmeringen zij daarbij ervaren. De uitkomsten zullen als input dienen voor de daarop volgende uitvoeringsfase waarin het de bedoeling is dat schoolbesturen en gemeenten in de komende drie jaar, mede door marktpartijen, ondersteund worden bij het realiseren van hun energie en verduurzamings doelstellingen.
 

De Green Deal sluit aan bij andere ontwikkelingen in het veld, zoals de overheveling van het buitenonderhoud van schoolgebouwen van gemeenten naar schoolbesturen per 1 januari volgend jaar. Scholen kunnen daarmee integrale keuzes maken voor duurzame huisvestingsverbeteringen. Uitgangspunt -voor de ondersteuning- is dat er zoveel mogelijk wordt aangesloten op bestaande kennis, informatie en ondersteuningsstructuren. Daarbij zal zoveel als mogelijk worden gezocht naar bruikbare en herhaalbare oplossingen binnen de bestaande middelen. Deze aanpak vraagt een goede samenwerking, tussen gemeenten en schoolbesturen, en het beter verbinden van vraag en aanbod.
 

Eerste handtekeningen gezet

Om te werken aan het benodigde draagvlak voor de verduurzaming van schoolgebouwen kent de Green Deal een vraaggestuurde insteek. Als symbool voor deze vraaggestuurde insteek werden de eerste handtekeningen gezet door de schoolbesturen tijdens de Kennisdag van Ruimte-OK door de PO-Raadde VO-raad, Ruimte-OK en Klimaatverbond Nederland. Binnenkort volgen de VNG en de ministeries van OCW, BZK, EZ en I&M.

Gemaakte afspraken (Green Deal tekst) en achtergrondinformatie over de Green Deal zijn opgenomen als kennisitem in de kennisbank. Voor de totstandkoming van de Green Deal sloot Ruimte-OK in het voorjaar van 2014 een samenwerkingsovereenkomst met het Klimaatverbond.
 

Green Deal Verduurzaming Scholen in themanummer Stedebouw & Architectuur

In het magazine Stedebouw & Architectuur nummer 7 van 2014 wordt dieper ingegaan op de 'Green Deal Verduurzaming Scholen' (pag. 20-21). U kunt dit nummer lezen in onze online bibliotheek. Hiervoor dient u een standaard- of premiumaccount van Acquire Publishing voor te hebben. Word nu lid van Acquire Publishing en ontvang tevens de nieuwsbrieven én magazines van onze zeven titels.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Eerste handtekeningen Green Deal verduurzaming scholen gezet

Ondertekening Green Deal verduurzaming scholen.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe school startpunt voor klimaatbestendige wijk

22 apr om 07:30 uur

Midden in een industrieel en steenachtig gebied een gezonde, veilige en groene leeromgeving creëren; dat was de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’

29 jan om 07:30 uur

Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Best gelezen artikel in 2023: Extreme renovatie van Het Zand

20 dec 2023
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is multifunctionele accommodatie (MFA) Het Zand gerenoveerd. Het project is een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China

19 dec 2023

In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…

Lees verder »