Groei Nederlandse bouwvolumes in 2014

woensdag 6 augustus 2014
timer 1 min
Voor het derde kwartaal op rij zijn de ontwikkelingen van orderportefeuille en omzet van architectenbureaus opnieuw positief. Het aandeel architecten dat verbeteringen ervaart (47%) is groter dan het aandeel met een afnemende orderportefeuille (27%). Dat blijkt uit de European Architectural Barometer, een driemaandelijks onderzoek onder 1.600 architecten in acht Europese landen.

Het positieve sentiment in Nederland is nog ver te zoeken in Italie, Spanje en Frankrijk. Verwacht wordt dat de bouwsector in deze landen verder zal afnemen in 2014 en 2015. Maar waar Spanje zal herstellen in 2016, zullen de andere twee landen nog een extra jaar van neergang kennen. UK en Polen zullen de meeste verbetering laten zien in de komende 2,5 jaar, gevolgd door Duitsland, Nederland en België.  

 

De positieve stemming in Nederland kan eveneens worden gezien bij andere indicatoren, zoals bij bouwvergunningen. Deze laten een toename zien vergeleken met vorig kwartaal. Daarom voorspelt Arch-Vision een kleine groei in 2014 (+1%) en verdere verbeteringen in 2015 (+2%) en 2016 (+3%).

 

Deze positieve ontwikkeling is gebaseerd op de tijdelijke BTW verlaging op renovatieactiviteiten (begin 2013 – einde 2014)  en de positieve ontwikkelingen op zowel de huizenmarkt als in de utiliteitsector.

 

Lees hier het volledige enqueterapport.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Groei Nederlandse bouwvolumes  in 2014