‘Fietsen heeft voorrang’ in Rotterdam

maandag 6 juli 2015
timer 3 min
Rotterdam wil meer ruimte, comfort en snelheid voor de 160.000 Rotterdammers die dagelijks hun fiets pakken. 10% meer fietsers op de belangrijkste routes naar de binnenstad. Dat is wat Rotterdam in 2018 wil bereiken. Dat staat in ‘Fietsen heeft voorrang’, het Fietsplan 2015-2018 dat het college vandaag aan de gemeenteraad heeft aangeboden. Hiermee is de consultatieperiode gestart.

 

In 30 actiepunten worden verbeteringen van fietspaden, uitbreidingen van stallingsmogelijkheden, fietsvriendelijke verkeerslichten, huurfietsen bij meer OV-haltes en allerlei andere innovatieve maatregelen zoals fietsvlonders. De gemeente investeert vanaf 2016 zes miljoen euro extra in het fietsvriendelijker maken van Rotterdam. 

 

Echte Fietsstad

Rotterdam moet een echte fietsstad worden. Daarom presenteert het college vandaag een lijst van dertig actiepunten om fietsen te stimuleren en te faciliteren. De afgelopen tien jaar is het fietsgebruik met 60% gestegen. Op de fietsroute Schiekade - Wilhelminaplein is inmiddels sprake van fietsfiles. Voortaan krijgen fietsers op deze route meer ruimte door grotere wachtplekken bij de verkeerslichten. En de verkeerslichten gaan langer en vaker op groen. De gemeente gaat in gesprek met de taxibranche over een proef met fietsdragers op taxi’s. Het Park bij de Euromast en Erasmus Medisch Centrum / Museumpark worden toegankelijker voor de fiets.

Ook de fietsroutes tussen de binnenstad en de wijken worden onder handen genomen. Dat gebeurt door het opheffen van ontbrekende schakels, aanbrengen van tweerichtingspaden en –oversteekplaatsen, verbreden van fietspaden en weghalen van obstakels. De laatste twintig kilometer aan fietspaden met tegels wordt geasfalteerd.

 

Fietsvriendelijke verkeerslichten

Op diverse locaties in de stad wordt geëxperimenteerd met een voor fietsers prettigere afstelling van de verkeerslichten, aangevuld met proeven met regensensoren[1], infraroodcamera’s[2] en Fiets Licht Informatiepanelen[3].  Daardoor kunnen fietsers beter doorfietsen.

 

Pop-up stallingen

Het tekort aan stallingsplekken wordt ook aangepakt. Fietsstallingen worden aantrekkelijker gemaakt met faciliteiten, zoals oplaadapparaten voor elektrische fietsen en leenbuggy’s. Er komen experimenten met (tijdelijke) pop-up stallingen, meer parkeerplaatsen in de stallingen en op straat voor bijzondere fietsen (zoals bakfietsen) en een startsubsidie voor bewoners en ondernemers in de Kansrijke wijken[4] die een eigen buurtfietsenstalling beginnen. Mocht het echt nodig zijn, dan er komen op bepaalde locaties extra fietsnietjes (of bv. muur- of boomhekken) bij. Bijvoorbeeld op autoparkeerplaatsen die speciaal voor dit doel worden omgebouwd. De vraag naar stallingsplekken neemt naar verwachting toe. Daarom komt er onderzoek naar een grote fietsenstalling op de Coolsingel en omgeving en uitbreiding van de fietsenstalling bij het Centraal Station.

 

Van en naar de regio

Het zou mooi zijn als bij veel meer OV-haltes en op andere plekken in de stad fietsen te huur zijn. Daarover vinden binnenkort gesprekken plaats met betrokken partijen. De langeafstandsfietsroutes van Rotterdam naar Dordrecht, Den Haag en Spijkenisse worden verder verbeterd, evenals de recreatieve fietsroutes (o.a. het Nieuwe Maasparcours). Het Merwe-Vierhavengebied wordt pilotgebied waar fietsvriendelijke maatregelen voor bedrijventerreinen eerst in de praktijk worden uitgetest.

 

Meer mensen op de fiets

De gemeente ondersteunt het programma ‘Fietsen op Zuid’, waarbij de Fietsersbond bewoners op Zuid stimuleert om vaker op de fiets te stappen. Rotterdam werkt ook samen met de Verkeersonderneming die forenzen verleidt de auto te laten staan en met de fiets naar het werk te komen.

 

Samen met bewoners en ondernemers

Het concept-Fietsplan is tot stand gekomen met de inbreng van fietsers, gebiedscommissies en allerlei betrokken organisaties. Samen hebben ze honderden ideeën aangeleverd waarvan een groot deel is terug te vinden in het plan. Ook de komende jaren spreekt de gemeente graag – via onder meer CityLab010 - de innovatiekracht van bewoners en ondernemers aan.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
‘Fietsen heeft voorrang’ in Rotterdam

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Droge voeten in je woning dankzij groennorm

23 feb om 07:30 uur

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zonder aandacht voor logistiek verliezen centra vitaliteit

26 jan om 09:30 uur

De druk op de openbare ruimte in Nederland neemt toe. Steeds meer domeinen claimen een aandeel. Steeds meer…

Lees verder »