Nieuws

Paul de Ruiter ontwerpt duurzame campus in Tilburg

Paul de Ruiter Architects heeft de nieuwe, duurzame en 'intieme' campus ontworpen van de Fontys Stappegoor onderwijsinstelling in Tilburg. Het twintig meter hoge gebouw, dat onlangs werd opgeleverd, biedt ruimte aan ruim 3500 studenten van Fontys Hogeschool ICT en de Academy for Creative Industries.

De campus is een duurzaam 'aardgasloos' gebouw geworden met een oppervlakte van 9.200 vierkante meter waar ontmoeting en samenwerking centraal staat. Dat zie je ook terug in het interieur met haar vele zithoeken, banken, zittribunes en (sta)tafels op duurzame karpetten in aparte dessins. Het gebouw draagt verder sterk de handtekening van Paul de Ruiter, met zijn ingetogen kleuren, innovatieve duurzaamheid en strakke stijl. 

Van buiten naar binnen

De verschillende onderwijsgebouwen op het Fontys terrein in Tilburg zijn door een groen park met elkaar verbonden, wat zorgt voor een aantrekkelijke en levendige sfeer. In lijn met deze visie ontwikkelde Paul de Ruiter Architects een nieuw schoolgebouw waarin ze de natuur van buiten naar binnen heeft gebracht. De robuuste natuurlijke materialen van het gebouw gaan naadloos over in de nieuwe groene omgeving van de campus. De natuurlijke ventilatie en de geraffineerde indeling van het pand zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. 


Bij de inrichting is zoveel mogelijk van het oude meubilair hergebruikt. Qua duurzaamheid zijn er onder andere zonnepanelen op het dak aangebracht en is het grote atrium voorzien van een glazen kap waardoor het daglicht vrij spel heeft. 
Het centraal gelegen trappenhuis met de enorme houten trap vormt het hart van de campus en biedt toegang tot de onderwijsruimten van de beide opleidingen, die zich op de eerste verdieping bevinden. De traptreden fungeren ook als hangplek voor de studenten. Dit maakt het atrium tot een natuurlijke ontmoetingsplek die ook ruimte biedt voor officiële bijeenkomsten zoals presentaties.



Het trappenstelsel en de koffiebar.


De tweede verdieping heeft als thema ‘reuring’. Hier bevindt zich een licht overgoten studieplein dat samen met de koffiebar fungeert als open studeerplek. Deze ruimte biedt alle mogelijkheid voor ontmoetingen tussen de studenten, medewerkers en bezoekers van de verschillende opleidingen.


Auteur: Bas Goedvolk

Deel dit artikel