Nieuws

Studenten blazen stationsgebied Den Haag HS nieuw leven in

Dankzij de komst van duizenden studentenwoningen, is de in het najaar van 2008 afgeketste herontwikkeling van het gebied rond station Den Haag Hollands Spoor (HS) weer op gang gekomen. Projectontwikkelaars, beleggers, corporaties, de gemeente Den Haag, Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail investeren tot 2017 honderden miljoenen euro’s in woningen, winkels, de openbare ruimte en het station. Dat blijkt uit een inventarisatie van Vastgoedmarkt in de recent verschenen aprileditie.

Studenten geven nieuw elan

Nadat de crisis de ambitieuze transformatie rond Hollands Spoor doorkruiste, dreigde het Haagse stationsgebied aan de stadskant de afgelopen vijf jaar weer af te glijden. Het afgelopen halfjaar gaven duizenden studenten het gebied echter nieuw elan. Duwo heeft nu ruim 1.400 studenten gehuisvest in talloze nieuwbouwcomplexen rond het station waaronder woontorens langs het spoor. Tussen 2013 en 2015 zijn/worden ongeveer 1.850 woningen opgeleverd, waaronder Staedion-studentenwoningen in het Rode Dorp, appartementen van The Student Hotel en long-/shortstay appartementen van de Geste Groep.

 

Ontwikkeling faciliteiten

Er staat nog meer op stapel in het stationsgebied rond Den Haag HS. De Duitse investeringsmaatschappij IFH, eigenaar van het Grote Belastingkantoor tegenover het station, heeft Albert Heijn en de populaire Turkse horecaformule Simit Sarayi gecontracteerd voor een AH-supermarkt van 1.000 m2 en een broodjeszaak van 200 m2. De Geste Groep overweegt ook de realisatie van 700 m2 winkels en 200 appartementen in het Kleine Belastingkantoor, nu de eerder geplande hotelontwikkeling door het overlijden van de beoogde koper van de baan is. The Student Hotel, Den Haag en Vestia gaan het verpauperde winkelcentrum Bazar herontwikkelen en het met restaurant The Kitchen, studie- en werkruimtes geschikt maken voor zzp’ers en studenten.

 

Openbare ruimte en vervoer

Met dit impuls stoffen de gemeente Den Haag, NS en ProRail hun oude plannen weer af. Den Haag pakt de Stationsweg en het Stationsplein voor 20 miljoen euro aan. Zo werkt de stad vanaf september aan een brede natuurstenen strook voor terrasjes aan de Stationsweg. In 2016 wordt het Stationsplein heringericht met onder meer nieuwe bus- en tramstations. Parallel hieraan investeren NS en ProRail 16 miljoen euro in het station. De nu doodlopende Perronpassage aan de kant van de Haagse Hogeschool wordt opengebroken. Begin 2017 moet hier een nieuw plein met 800 m2 winkelruimte en een stalling voor 2.500 fietsen zijn gerealiseerd.

 

Bron: www.vastgoedmarkt.nl

 

 

Deel dit artikel