Groningen Europapark, station als paviljoen in een stadspark

dinsdag 6 mei 2014
timer 4 min
Het station Groningen Europapark is op al zijn schaalniveaus geroemd op de nationale dag van de Architectuur. Zowel vakjury als publiek stemde op dit station als zijnde het mooiste gebouw van 2013. Dat is de verdienste aan een integraal ontwerpteam, dat gedurende een aantal jaren intensief heeft samengewerkt.

Lynke Koopal , landschapsarchitect bij ROEZ gemeente Groningen en Nienke van de Lune, projectarchitect bij Movares, werkten aan een helder concept : een organisch geplooide maaiveld dat de sterke horizontale lijnen van de technische spooromgeving ontmoet. Op basis van dit concept is het stationsontwerp in het ontwerpteam verder uitgewerkt. Dit heeft een helder vormgegeven en een hoogwaardig gedetailleerd station opgeleverd.

 

Bouwen aan de wijk Europapark

Het nieuwe station speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Europapark. De energiecentrale voor stad en regio sloot eind negentiger jaren haar deuren en sinds 2002 werkt de stad aan de herontwikkeling van het gebied. Het Europapark huisvest inmiddels een mix aan stedelijke functies. Vanaf 2006 is stadion de Euroborg de thuishaven voor FC Groningen. Rondom het stadion bevinden zich een supermarkt, verschillende onderwijsinstellingen, horeca en een bioscoop. In een ander deel van het Europapark is de Linie gerealiseerd: een woonbuurt met een bijzonder woonmilieu van vrije kavels in hoge dichtheid. Tenslotte huisvest de oude centrale RTV Noord en allerlei media en ICT-bedrijfjes.

 

De aard van het station is in de loop van de jaren fors veranderd. Waar in 2002 nog gedacht werd aan een stationscomplex met bebouwing boven de sporen, veranderde dat na aangescherpte veiligheidsregelgeving naar een bescheiden voorstadhalte met bebouwing rondom de stationspleinen. De wens van de gemeente was daarbij expliciet dat de stationsomgeving meer zou zijn dan een logistieke knoop. De uitstraling en verblijfskwaliteit moest als aanjager voor verdere gebiedsontwikkeling gaan functioneren. Ook zou het station  de infrastructurele barrières rondom de wijk doorbreken.  

 

Praktisch en uitnodigend

De karakteristiek van een stationsontwerp is dat het praktisch en uitnodigend moet zijn. Station Groningen Europapark verwerkt zo’n 6.000 reizigers per dag. Daarnaast loopt er één van de belangrijkste noord-zuid fietsroutes van de stad door het station, waar in de toekomst zo’n 10.000 fietsers per dag gebruik van maken. De opdracht aan de ontwerpers was om een evenwicht te vinden tussen het belang van het passerend fietsverkeer, de voetgangers en de overige gebruikers in het gebied. De oplossing werd gevonden in een ‘shared space’-concept, met zo min mogelijk borden en andere fysieke barrières. Verder zijn zicht op het station en de bereikbaarheid van het station geoptimaliseerd, waardoor de reiziger zich gemakkelijk kan oriënteren. De combinatie van een heldere routing en optimale zichtlijnen maken het gebied prettig om te verblijven en nodigen uit om  gebruik te maken van de stationsfaciliteiten. 

 

Logistiek knooppunt in een stadstuin

 

Het draait om een goede logistiek op een station. Een duidelijke stedelijke signaalfunctie, een goede bereikbaarheid, heldere routing, comfortabele verblijfsruimte en goede overstaprelaties maken een logistiek knooppunt tot een goed station. Groningen Europapark voorziet in alle gemakken. De karakteristieke dwarsdoorsnede van de stationskappen, heeft een sterke icoonfunctie naar zijn omgeving. De vleugels zijn van ver zichtbaar en herkenbaar. Zowel voetgangers als fietsers hoeven geen grote fysieke barrières te overwinnen. De fietspaden hebben een hellingspercentage van 4 procent en minder, en de natuurstenen terrassen overbruggen op natuurlijke wijze het niveauverschil tussen de stationstunnel en de omgeving. Zichtbaarheid van stijgpunten en goede bewegwijzering helpen de reiziger in hun routing. De praktisch kolomloze ruimte onder de perronkappen en de nieuwe perronoutillage geven een opgeruimd beeld op de perrons. Met uitzicht op de groene stadstuin en de overstap op OV en taxi kan de reiziger zitting nemen op mooie houten banken op de met natuursteen beklede perrons. De vleugels fungeren als een paviljoen in het Park.

 

Meer weten? Download hieronder het artikel over het station Groningen Europark, verschenen in Stedebouw & Architectuur thema-editie Stationslocaties .


Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Groningen Europapark, station als paviljoen in een stadspark

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jouw kans voor nieuwe koers ruimtelijke ordening

6 dec 2023

Heb je de uitnodiging van Populytics ook in je mailbox ontvangen? Om mee te denken over de inrichting van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Woningbouw als katalysator voor mobiliteitstransitie

5 okt 2023

In dit blog schrijven Richard ter Avest en Claudia de Koning dat ons bestaan aan het veranderen is en ook onze…

Lees verder »
descriptionArtikel

Treinstation als katalysator van woningbouw

14 sep 2023

Een treinstation is veel meer dan een station voor treinen. Afhankelijk van de gebouwde en economische omgeving…

Lees verder »

Waterdicht parkeerdek in Rotterdam

21 jul 2023

In het voorjaar van 2023 hebben wij mogen meewerken aan een mooi project, namelijk aan een parkeerdek temidden…

Lees verder »
person_outlineBlog

Treinangst

12 jul 2023
Afgelopen zomer reisde ik voor mijn werk naar Valencia en deed daarvan verslag op LinkedIn en Twitter. Altijd leuk…
Lees verder »
descriptionArtikel

Op naar de ideale brug, tunnel en sluis met innovatiekracht

11 jul 2023
Alle ogen zijn vandaag de dag gericht op de woningbouwopgave, terwijl een net zo belangrijke opgave onder onze…
Lees verder »
person_outlineBlog

De toekomst is nu

7 jul 2023
Wie de spoorse opgave een beetje volgt, kan maar tot een conclusie komen: onze stationsgebieden maken een…
Lees verder »