Nieuws

Testen met slimme verkeerslichten gestart in Cleantech Regio

De eerste iVRI’s in Nederland zijn op 5 april opgeleverd in Deventer en Apeldoorn, door mobiliteitsexperts Dynniq en Vialis. Bij positieve testen en in afstemming met de landelijke uitrol, worden de eerste 1268 VRI’s dit jaar nog omgebouwd tot iVRI’s.

De slimme verkeerslichten worden in de Cleantech Regio getest, om verkeersdeelnemers te leren ‘herkennen’ en regelingen af te stemmen op verkeersstromen en -intensiteit. De connected technologie maakt het mogelijk dat het verkeer direct kan communiceren met de verkeerslichten.

Groene golf

Dat kan bijdragen aan verbetering van de verkeersveiligheid, doorstroming en leefbaarheid. Hiermee kan de groene golf beter worden geregeld, waardoor het verkeer kan besparen in tijd, brandstof en CO2. Door een verlaging van emissies en een beperking van onnodige stop & go’s wordt ook de druk op steden verlicht.

 

Door de toegepaste open interfaces wordt het mogelijk dat verschillende functionaliteiten van de iVRI kunnen worden geleverd door iedere marktpartij die daarvoor producten ontwikkelt.

Partnership Talking Traffic

De ontwikkelaars van de iVRI’s, Vialis en Dynniq, maken beide deel uit van het Partnership Talking Traffic: een samenwerkingsverband van overheden, waaronder de Cleantech Regio onder valt, en het bedrijfsleven. Eind 2016 ondertekenden zij een akkoord genaamd 'Verkeerslichten voor de toekomst', om bestaande VRI's om te bouwen naar iVRI's.

Bij positieve testresultaten in de Cleantech Regio wordt het ombouwen van VRI's, in afstemmen met de landelijke uitrol, verder doorgezet.


Gezamenlijk investeert het Partnership Talking Traffic €90 miljoen over de komende vijf jaar in de ontwikkeling van innovatieve verkeerstoepassingen. De maatschappelijke schade aan slecht afgestelde VRI’s is jaarlijks zo’n €90 miljoen. Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel