Nieuws

LEVS wint selectie met woongebouw voor jongeren

In Etten-Leur komt een appartementengebouw aan het stationsplein waar de thema's ontmoeten, delen en verbinden centraal staan. Het gaat om woningen voor jongeren tot dertig jaar. Het winnende ontwerp komt van LEVS architecten.

Het appartementengebouw telt 75 soiale huurwoningen en werkruimten voor jongeren tot dertig jaar. Er wordt ook een nieuwe wandelroute aangelegd die het gebouw met het station en de achterliggende woonwijk verbindt. Aannemer Hazenberg realiseert de woningen en Studio BLAD maakt het landschapsontwerp.


Het nieuwe gebouw biedt een woonomgeving met een veelheid aan plekken voor verschillende woon- en leefkwaliteiten. Net als in een vertrouwde buurt liggen de woningen aan een dynamisch plein en een intieme straat, rondom een levendige stadse tuin en boven het café op de hoek met uitzicht over de stad. Ook binnenshuis valt hier te kiezen. Alle woningen van voornamelijk 40-50 m² en hebben een zorgvuldig ontworpen plattegrond met veel indelingsvariatie.   

Een gebouw dat verbindt

Het gebouw staat direct aan het stationsplein waar het met zeven verdiepingen hoog een markant accent vormt. Aan de zuidkant heeft het een prettige schaal van drie verdiepingen die past bij de woonbuurt. Anders dan in de uitvraag geschetst is het lange volume opengeknipt om er een landschappelijk ingericht plein te maken met semi-openbaar karakter. Hier kruist een nieuwe wandelroute van het station naar de achterliggende woonwijk. Zo ontstaat een dynamische ontmoetingsplek voor voorbijgangers en ondernemende bewoners die rond om dit buurtplein hun werkruimtes hebben. Het groen van het plein wordt als een aaneenschakeling van ‘groene kamers’ naar binnen toe doorgetrokken en vouwt ook om het gebouw heen. Het verrijken van flora en fauna is een essentieel onderdeel van het landschapsconcept.


Beeld: LEVS architecten

Een uitnodigende binnenwereld

Op de noordhoek is de buurtwoonkamer, een dubbelhoge ruimte met uitnodigend grote puien aan het stationsplein waar ook omwonenden welkom zijn. Even verderop is, ook door hoge puien, de klimaat-adaptieve binnentuin zichtbaar, waar de beplanting in de volle grond staat. Zo zal de ruimte elk seizoen aantrekkelijk en bruikbaar zijn. Daglicht via het dak en de pleingevel nodigt uit voor een potje tafeltennis en andere bewonersactiviteiten. Rust kun je vinden in de intieme, brede leefstraat in het zuidelijke blok. Hier lopen de trappen als een serene waterval omlaag en laten lichtstraten en grote vides het daglicht overal naar binnen.

Deel dit artikel