Nieuws

Waarom het Elbphilharmonie het nieuwe icoon van Hamburg is

Sydney heeft zijn fameuze operagebouw, Parijs heeft de Eiffeltoren, New York de Metropolitan Opera en Hamburg heeft sinds dit jaar het Elbphilharmonie. Het even reusachtige als majestueuze concertgebouw is het nieuwe icoon van de Duitse havenstad.

 

Zes jaar heeft de bouw van de Elbphilharmonie geduurd. Kosten: een slordige 866 miljoen euro. Over die kosten was de afgelopen jaren nogal eens wat te doen, over het resultaat niet. Louter superlatieven zijn gericht aan het adres van het concertgebouw, gelegen aan rivier de Elbe. “Een project tussen hemel en aarde”, werd geschreven. “De Elbphilharmonie in Hamburg is een staaltje architectuur van wereldklasse”, kopte de NRC. Op 11 januari 2017 volgde de officiële opening, met een tweetal concerten van het NDR Elbphilharmonie Orchester.

Met open armen

In 2007 gaf het parlement van Hamburg groen licht voor de bouw van het Elbphilharmonie. Nu is het dan echt klaar. Het krachtige gebouw met zijn onmiskenbare architectuur sluit zich aan bij de rij van wereldbekende concertgebouwen, zoals de Metropolitan Opera in New York en het Sidney Opera House. Het bouwwerk is opvallend, maar past wel in haar omgeving. Dankzij het spel van kleuren en vormen en de golvende vorm van het dak ontvangt het concertgebouw iedere bezoeker met open armen.

 


Credit: aisen_stock / Shutterstock, Inc. ©

 

Het basisidee stamt van het Architectenbureau Herzog & de Meuron uit Basel. Als sokkel voor het nieuwe Philharmonie gebruiken de architecten het historische Kaispeicher gebouw, een baksteengebouw uit de zestiger jaren. De architectuur van het Elbphilharmonie valt op door de rode sokkel en de witte glimmende opbouw als tegenhanger. Vanuit het westen komend oogt het gebouw slank, bijna fragiel en dankzij zijn enorme hoogte van 110 meter niet triomfantelijk. Vanuit het oosten verandert dit beeld: het gebouw verliest aan hoogte en rust daar breed op een sokkel.

Glas weerspiegelt lucht

Het golvende dak brengt beweging in de strakke belijning van de gevel, waarin de glazen rechthoeken strak naast elkaar zijn geplaatst. De gevel is hier en daar voorzien van kijkgaten en steekt op veel plekken golvend naar buiten. Het glas weerspiegelt de lucht. Als het in het oosten regent en in het westen de zon doorbreekt, dan laat het Elbphilharmonie van beiden iets zien.

 

Het Elbphilharmonie herbergt drie concertzalen, een hotel, restaurants en particuliere appartementen. Het middelpunt wordt gevormd door het plein, een openbare plek op 37 meter hoogte met een gigantisch panoramisch uitzicht over de stad. Vooral in de kolossale hoofdzaal met zijn 2.150 zitplaatsen is het idee zichtbaar dat de architecten voor ogen hadden: de wens naar integratie. Het interieur van de zaal werkt als een grottenlandschap, uitgesleten door de eeuwenlange stromingen. De tienduizend zandgrijze gipsplaten, die de binnenkant van de zaal bekleden, zijn allemaal verschillende gevormd.

 

Meer informatie: www.elbphilharmonie.de  

Deel dit artikel