Nieuws

Bevrijdingsmuseum in de vorm van een parachute

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek krijgt een compleet nieuw uiterlijk: het gebouw wordt nog moderner en groter. Het gebouw is een Shaded Dome en heeft de vorm van een soort grote parachute.

De Shaded Dome is een gepatenteerde, duurzame koepel waarin zelf bij extreme weersomstandigheden een optimaal klimaat kan worden gecreëerd. "We hebben gekozen voor de Shaded Dome vanwege de flexibiliteit, duurzaamheid en de uiterlijke overeenkomst met de vele duizenden parachutisten die hier in 1944 landden tijdens Operatie Market Garden", aldus museumdirecteur Wiel Lenders. Het museum wordt met de toepassing van een de Shaded Dome een echte blikvanger en een landmark in het groene, heuvelachtige landschap van Groesbeek. De koepel zal een vrije overspanning hebben van 60 meter en onderdak bieden aan onder meer een ontvangstruimte, filmzaal, museumcafé, expositieruimten en een museumwinkel. 

De Shaded Dome is oorspronkelijk ontwikkeld als een volledig klimaatbeheerste sportfaciliteit in warme, droge gebieden met belastende klimatologische omstandigheden. Door zijn grote overspanning kan het concept ook worden gebruikt voor vele andere toepassingen waaronder tentoonstellingen, sportevenementen en concerten. Vervolgens is de Shaded Dome doorontwikkeld voor gebruik in gebieden met mildere buitenklimaten op hoge breedtegraden en voor veeleisende binnenklimaten zoals musea, waarbij temperatuur en luchtvochtigheid minimaal mogen variëren. 


De constructie van het bouwwerk heeft bovendien bouwtechnische eigenchappen die niet onderdoen voor traditionele constructies met een grotere massa. Er loopt ook een onderzoek om te kijken of het geschikt is als onderkomen voor militairen in warme gebieden. 

Deel dit artikel