Nieuws

Superduurzaam stadskantoor Venlo zuivert stadslucht

Op 14 oktober opent het nieuwe stadskantoor in Venlo. Het gebouw is volgens de Cradle to Cradle filosofie ontwikkeld, met onder meer een luchtzuiverende gevel en vloerbedekking van gerecycled materiaal zoals plastic flessen.

Het nieuwe stadskantoor aan de Eindhovenseweg in Venlo is ontworpen door Kraaijvanger Architects. Een comfortabele en gezonde werkomgeving in combinatie met duurzame innovatie stond centraal, zo laat de architect weten. Het gebouw omvat onder andere kantoorruimte, een plaza, een publiekshal met expositieruimte, vergaderruimten en fiets- en parkeervoorzieningen.
 

Verticale tuin

Het opvallendste element is de groene gevel, volgens de architect met 200 m2 de grootste ter wereld. Deze verticale tuin met meer dan 100 verschillende planten zuivert de lucht van de weg en spoorbaan naast het gebouw. Specifiek: 30% van de zwavel- en stikstofoxides wordt uit de buitenlucht gehaald en de fijnstofuitstoot van 3.000 m2 autoweg wordt gecompenseerd.


De groene gevel zuivert de lucht.


Daarnaast zorgt de kas op de bovenste drie verdiepingen voor natuurlijke verwarming van het gebouw. In combinatie met de groene gevel, een zonneschoorsteen en warmteopslag in de bodem zorgt de kas bovendien voor energiezuinige luchtbehandeling, -circulatie en klimaatbeheersing.
 

Duurzaam interieur

Binnenin zijn er diverse grote en kleine maatregelen genomen om Cradle to Cradle na te streven. Denk aan groene wanden voor een goede luchtvochtigheid en akoestiek, maar ook bureaustoelen die volledig recyclebaar zijn en vloerbedekking gemaakt van plastic flessen en ander gerecycled materiaal. Verder wordt regenwater en water van wastafels en douches opgevangen en gezuiverd voor de groene gevel en het sanitair.


Interieur stadskantoor Venlo


“Dankzij materiaalpaspoorten van alle gebuikte materialen is het gebouw een reusachtige grondstoffenbank,” aldus Kraaijvanger Architects. “Aan het einde van de levensduur van een dienst of product kunnen deze weer ingenomen worden voor hoogwaardig hergebruik, van ieder onderdeel zijn het productieproces en de gebruikte stoffen bekend." 


Ook de inrichting is gericht op duurzaamheid. Het gebouw is erg transparant waardoor daglicht tot zo diep mogelijk binnen wordt gehaald. Waar dit niet mogelijk is, wordt ledverlichting gebruikt. Er is een grote diversiteit aan individuele en aanpasbare werkplekken en een open kern van trappen en vides nodigt uit tot beweging. De vides zijn ook zo vormgegeven dat een natuurlijke luchtstroom mechanische ventilatie grotendeels vervangt.


Het stadskantoor is transparant, dus veel daglicht.
 

Geen truukje

Gemeente Venlo benadrukt dat Cradle to Cradle bij de bouw geen truukje is geweest, maar integraal is doorgezet in alle facetten. Zo is er bijvoorbeeld niet voor hout, maar voor speciaal hergebruikt (prefab en gestort) beton gekozen. “Het is van cruciaal belang dat zowel burgers als medewerkers snappen waarom dit gebouw meerwaarde voor hen oplevert,” aldus projectleider Michel Weijers van de gemeente Venlo. “Met die bewustwording kunnen ze trots zijn op het gebouw. Zo kan bijvoorbeeld iedereen op schermen in het gebouw zien hoeveel water er wordt bespaard en hoeveel de zonnepanelen opleveren.”


De komende jaren gaat de gemeente Venlo samen met verschillende partners onderzoeken wat het effect is op de arbeidsproductiviteit en het ziekteverzuim van de gemeentelijke organisatie.

Deel dit artikel