Nieuws

Energie Kenniscentrum is officieel open

Het Energie Kenniscentrum in Leeuwarden is op woensdag 4 september officieel geopend. Het is een uniek lichtgewicht gebouw bovenop de voormalige vuilstort Schenkenschans, en maakt onderdeel uit van Energiecampus Leeuwarden.

Het energieneutrale en duurzame centrum biedt volop ruimte aan duurzame innovatie. Het kenniscentrum wordt opgezet, beheerd en gevoed met kennis van Ekwadraat en Koninklijke Oosterhof Holman. Het ontwerp is verzorgd door architectenbureau Achterbosch. De bouw is gerealiseerd door Friso Bouwgroep.

Onderzoek

Vanwege de folieconstructies in de voormalige stortplaats was het niet mogelijk het fundament in de grond te plaatsen. Sweco en Ophen Ingenieurs hebben na uitgebreid onderzoek advies uitgebracht over de toelaatbare belasting en de vervormingsverschillen waarmee rekening gehouden moet worden. Daarom is het kenniscentrum licht gebouwd en op stalen kolommen gezet. De betonnen platen zijn vervolgens op 40 centimeter diepte geplaatst en afgewerkt met grond en lavasteen. 


De stalen kolommen, die op elke betonplaat geplaatst zijn, zijn verstelbaar om scheefzakken door de werking van het afval in de ondergrond te compenseren. Het gebouw is op 1 à 2 meter hoogte van het maaiveld gebouwd, waardoor het lijkt alsof het zweeft.

Gasloos en demontabel

Het Energie Kennis Centrum is een gasloos en demontabel gebouw. Er is veel gebruik gemaakt van hernieuwbaar biobased hout, bijvoorbeeld voor de gevelbekleding, de kozijnen en de vloerconstructie. Voor het interieur is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van refurbished materiaal. Zo is een oude gymzaalvloer hergebruikt en zijn de stoelen gemaakt van gerecyclede PET-flessen. 

Deel dit artikel