Nieuw station Helmond ontworpen door studioSK, Movares

donderdag 5 juni 2014
timer 3 min
Het nieuw station van Helmond, ontworpen door studioSK, Movares, is klaar. Ook het stationsgebied is op de schop gegaan en ingrijpend vernieuwd. Op 5 juni is het nieuwe stationsgebied officieel geopend.

 

De stationsomgeving heeft een volledige transformatie ondergaan. Vanuit de gemeente Helmond is daarbij geïnvesteerd in zowel de openbare buitenruimte als in de realisatie van nieuwe stationsfuncties. Bijzonder is dat de gemeente Helmond zelf vrijwel alle planonderdelen heeft gefinancierd om de verbinding tussen het kernwinkelgebied en het nieuwe woongebied Suytkade mogelijk te maken. Dit inclusief de realisatie van het nieuwe station en fietsgebouw voor 2000 fietsen.

 

Het nieuwe stationsplein past perfect in de sequentie van karakteristieke openbare ruimtes die de stad kenmerkt. Het loopt comfortabel als een verdiept maaiveld in een ruime passage onder het spoor door. De ambitie om met het nieuwe stationsgebied een betekenisvolle stedebouwkundige pleinruimte toe te voegen aan de stad Helmond en de barrière van het spoor op te heffen is daarmee succesvol gerealiseerd.

 

De inrichting en voorzieningen in de stationsomgeving sluiten aan bij één van de grootste woon- winkellocaties en school- werkgelegenheidsconcentraties uit de regio en is tevens de belangrijkste multimodale vervoersknoop van de stad. De Spoorzone is nu hét verkeersknooppunt van Helmond. Trein, bus, fiets, voetganger, automobilist en taxi komen er samen. Het is een visitekaartje voor de stad.

 

Ontwerp

Het ensemble van station en fietsgebouw, inclusief diverse bruggen is ontworpen door projectarchitect Paul van der Ree van studio SK , Movares. Het ontwerp van de gebouwen met golvende glazen gevels is sterk gerelateerd aan dat van de openbare ruimte en vormt er een geheel mee.

 

Ovale vormen

De ovale vormen keren terug in de vormentaal van het plein. Het ontwerp daarvan is integraal tot stand gekomen en  ontworpen door de stedebouwkundig ontwerpers van gemeente Helmond, Ivo Bastiaansen en Judith van Dijk. De vloeiende vormen en lijnen geven uitdrukking aan  het landschappelijke karakter van het plein en de vormen begeleiden op soepele en vanzelfsprekende manier de looplijnen en logistieke stromen in het gebied. Ook het groene dak op de nieuwe gebouwen sluit aan bij de landschappelijke uitstraling, sfeer en publiekskwaliteit. De brug voor voetgangers en fietsers vormt daarin een vanzelfsprekend element die de verschillende pleindelen met elkaar verbindt.

 

Sedumbeplanting op de daken

Het stationsgebouw is een van de duurzaamste stations van ons land. De sedumbeplanting op de daken zorgt voor een aangename temperatuur in de ruimtes er onder, zowel  in zomer als in de winter en het zorgt voor buffer en opvang van regenwater. Dit laatste wordt gebruikt door de bloemenwinkel  en voor het openbare toilet. Op het dak van het station zijn ook zonnepanelen geplaatst, waardoor het station voor een deel zelfvoorzienend is in zijn energie.

 

Meer weten? Download hieronder een artikel over stationszone Helmond, zoals verschenen in Stedebouw & Archietctuur stedenpscial Helmond.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Nieuw station Helmond ontworpen door studioSK, Movares

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China

19 dec 2023

In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…

Lees verder »
descriptionArtikel

"Een duurzame praktijk opzetten: zien, geloven, bouwen!"

26 okt 2023

Architect Lex van Waarden uitte in 2021 al zijn bezorgdheid over de sterk stijgende huisvestingskosten voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Circulariteit in de praktijk: van daadkracht naar draagvlak

26 sep 2023

Het werkelijk toepassen van circulariteit is voor velen in de bouwsector nog steeds lastig. Bij adviesbureau…

Lees verder »
descriptionArtikel

Treinstation als katalysator van woningbouw

14 sep 2023

Een treinstation is veel meer dan een station voor treinen. Afhankelijk van de gebouwde en economische omgeving…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwend ontwerp biedt verzorgingshuis weer toekomst

28 aug 2023

Hoe verbouw je een verzorgingshuis, zodat het voldoet aan de wensen en eisen die tegenwoordig en in de toekomst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Editie Renovatie & Herstructurering 2023 is verschenen

7 jul 2023
De derde editie van Stedebouw & Architectuur in 2023 is verschenen. In deze editie staan de onderwerpen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Sneak preview: Stedebouw & Architectuur Renovatie & Herstructurering 2023

28 jun 2023
"Er ligt een serieus infrapakket aan investering om onze stations beter te maken", aldus Sebastiaan de Wilde,…
Lees verder »
descriptionArtikel

Inspiratiedag Renovatie: Wees voorbereid op 2050

26 jun 2023

Op 20 juni 2023 vond de Inspriatiedag Renovatie plaats. Thema’s als woningbouw, circulaire renovatie en CO2-…

Lees verder »