Transformatie Willem de Kooning Academie

maandag 5 mei 2014
timer 3 min
De architectenbureaus TomDavid en Kraaijvanger transformeren de Willem de Kooning Academie (wdKA). Ze breken hiertoe de gesloten structuur van het huidige complex open en koppelen belangrijke ruimten door middel van een artery aan elkaar. Met dit ontwerp wordt interdisciplinair werken gestimuleerd, een van de pijlers van de nieuwe onderwijsvisie van de academie.

 

Het complex van de academie bestaat uit 3 gebouwen aan de Blaak en Wijnhaven in Rotterdam en zijn verbonden door een luchtbrug. Op dit moment is het gebouw door jaren van kleine aanpassingen dichtgeslibd. De ontwerp van beide architectenbureaus bestaat uit onderwijseenheden als stations en een artery, een verkeers- en verblijfsgebied.

 

Stations

De stations en werkplekken krijgen een open karakter; van duidelijk gescheiden lokalen naar in elkaar grijpende open werkvelden. Een aantal ruimtes krijgt hun monumentale en indrukwekkende identiteit terug en de verhouding tussen verblijf- en verkeersgebied wijzigt in het voordeel van bruikbare vierkante meters. In de stations worden zoveel mogelijk open ruimtes gecreëerd waarbij de afgesloten lokalen als transparante elementen in de ruimte staan.

 

De stations zijn niet af maar open voor interpretatie en nodigen uit tot creativiteit. De inrichting van de ruimtes is te transformeren met o.a. beweegbaar meubilair. Elke discipline vraagt immers om zijn eigen machines, materialen en werkwijze. De stations krijgen een uitstraling die bij werkateliers past: veredelde ruwbouw. Tegelijkertijd is de vormgeving van hoge kwaliteit op het gebied van comfort, akoestiek, daglichttoetreding en luchtkwaliteit.

 

Artery

De openheid en coherentie van de stations wordt verder onderstreept door de artery . Dit semi-openbare verkeers- en verblijfsgebied verbindt de stations en de gebouwen aan elkaar, waardoor de circulatie in het gebouw sterk wordt verbeterd. Doordat alle stations een gezicht krijgen naar de artery wordt de zichtbaarheid van de afzonderlijke sterk verbeterd. Dit gezicht wordt gevormd door een doorzicht in het desbetreffende station waar het work in progress te zien is.

 

In de artery zelf worden werken getoond die af zijn. Alle vloeren, wanden, en plafonds zijn donker afgewerkt. De ruimte vormt daarmee een contrast met de lichte, open stations.

 

Twee entrees

Een loopburg in de artery vormt de semi-publieke schakel tussen de twee entrees van de WdKA entrees. De brug haalt daarmee de buitenwereld naar binnen. Op deze manier gaan de entrees deel uitmaken van de stedelijke context. Ook aan de buitenkant worden ze aangepakt om ze zichtbaarder en toegankelijker te maken.

 

De entree aan de Wijnhaven krijgt een groene transparate gevel met automatische schuifdeuren en leidt bezoekers en studenten direct maar de uitnodigende balie in het hart van de artery. De entree van het gebouw aan de Blaak krijgt loopdeuren i.p.v. tourniquettes en een meer uitnodigende balie in de centrale hal.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Transformatie Willem de Kooning Academie

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’

29 jan om 07:30 uur

Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Best gelezen artikel in 2023: Extreme renovatie van Het Zand

20 dec 2023
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is multifunctionele accommodatie (MFA) Het Zand gerenoveerd. Het project is een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Machtig uitroepteken van architect: de schooltrap

29 nov 2023

De trap in een schoolgebouw is onmiskenbaar een machtig uitroepteken van de architect geworden. De variaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Standaardisatie scholenbouw: vier keer niet hetzelfde

23 nov 2023

Vier Amersfoortse schoolbesturen kozen voor het standaardiseren van een basisconcept voor vier nieuwe en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ruimtelijke kwaliteit realiseren die niet vanzelfsprekend is

22 nov 2023

Hij zit nog na te genieten tegenover ons. Raymond van Sabben, de architect die een dag eerder zijn creatie, de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Uniek onderwijsgebouw via concurrentiegerichte dialoog

20 nov 2023

Op de campus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam verrees eind vorig jaar het Langeveldgebouw. De creatie…

Lees verder »