Philippe Samyn is innovatiegedreven

donderdag 5 maart 2015
timer 3 min
“Ik heb absoluut affiniteit met zijn projecten. Philippe Samyn is engineer en architect, maar vooral een traditionele bouwheer. Hij heeft een goed team om zich heen, maar dat neemt niet weg dat hij tot in de kleinste details zijn projecten kent, de context daarvan en de rol in het grotere geheel. Hij heeft een wetenschappelijke benadering van projecten. Alles moet een reden hebben en alles moet doordacht zijn en wetenschappelijk onderbouwd en tot op detail berekend.”

Dat zegt Anton Peters in gesprek met Stedebouw & Architectuur. Peters is manager projecten BeNeLux bij AGC Glass Nederland en richt zich binnen AGC met name op productontwikkeling. Hij werkt al jaren met de Belgische top architect Philippe Samyn. Recente projecten die ze samen hebben gedaan zijn onder andere het nieuwe AGC hoofdkantoor in  Louvain la Neuve en het EUROPA gebouw in Brussel. Deze projecten komen ook aanbod in het Samyn Evenement op 19 maart in Rotterdam.
 

Samyn is innovatiegedreven. Kun je enkele bijzondere glasinnovaties noemen die jullie met hem hebben ontwikkeld?

“Philippe heeft bij AGC altijd gepleit om glas te produceren met een enorme hoge lichttransmissie en een hoge kleurweergave-index. Op aandringen van Philippe heeft AGC dit glas (Clear Vision - extra helder glas)  ontwikkeld, extreem transparant glas.  Dat glas zit ook in nieuwe hoofdkantoor. Maar we zijn in die nieuwbouw verder gegaan. Met twee bijzondere innovaties:

 

"De glazen (zowel horizontaal als verticaal) lamellen van gelamineerd extra helder glas met zeefdruk en er zijn spiegels gemonteerd in de ‘galery’ onder de beglazingen. De spiegels zijn dusdanig hoog geplaatst dat lichthinder niet kan optreden. Het effect op de helderheid van het licht in de ‘galery’ is echt verbazend. Op bewolkte dagen is het binnenvallende daglicht hierdoor zelf prettiger dan buiten. Kunstverlichting wordt in deze enorme ruimte slechts zeer beperkt gebruikt.”
 

Hoe verloopt zo’n innovatietraject met Samyn?

“Philippe is duidelijk iemand die de leiding neemt om zijn doelen te bereiken. Hij kent zijn werk, weet hoe de doelen zijn gedefinieerd en heeft zich altijd goed voorbereid. Hij schroomt ook niet om bij bepaalde discussie wetenschappers uit totaal andere vakgebieden in zijn werk te betrekken. Hij heeft een extreem groot netwerk en zorgt ervoor dat altijd de juiste, gekwalificeerde mensen aan tafel zitten. De vergaderingen zijn inspirerend en Philippe krijgt het altijd voor elkaar om de kennis van mensen op tafel te krijgen en aansluiting te vinden met andere disciplines.
 

Philippe komt nier naar de fabriek om de productie te zien, maar wel naar de R&D centers. Alle details en de processen worden dan besproken. En wij nemen door hoe we optimaal de productie kunnen aanvangen. Philippe vertrouwt er op dat je je vak verstaat. En hij kijkt mee totdat de laatste hand aan het gebouw is gelegd.”
 

Innovatie onderdeel programma Samyn Evenement

Anton Peters is aanwezig tijdens het Samyn Evenement op 19 maart, dat Stedebouw & Architetuur samen met IMd Raadgevende Ingenieurs in Rotterdam organiseert. In het blok Innovatie, dat door Atto Harsta wordt gemodereerd en dat in het teken staat van de functie die innovatie in de architectuurpraxis van Samyn vervult, is Peters uitgenodigd om de praktische invulling van dit thema toe te lichten aan de hand van recente casuïstiek.  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Philippe Samyn is innovatiegedreven

AGC hoofdkantoor in Louvain La Neuve.

Meer artikelen met dit thema

Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

18 apr om 11:00 uur

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »