Wordt 2017 het jaar van de haantjes?

donderdag 5 januari 2017
timer 5 min
Business innovator Menno Lammers signaleert vier trends voor 2017. Eén daarvan zijn smart homes. In de pas verschenen Innovatiecatalogus van Stedebouw & Architectuur kijkt Lammers vooruit op het nieuwe jaar.

"2016 is voorbijgevlogen en ontwikkelingen volgen elkaar snel op. We denken na over wonen op Mars, het delven van grondstoffen uit de ruimte, de impact van transport via de Hyperloop en de vraag wat ethisch verantwoord is voor zelflerende robots. En hoe gaan we om met cyberaanvallen, zoals die op 21 oktober jl. door het Mirai-botnet? En welke kansen biedt de Microsoft Hololens voor de ontwikkeling van steden?

 

2016 was ook het jaar van de aap. We keken dit jaar vrolijker vanwege een groeiende economie, wat ons energie geeft en creativiteit stimuleert. Ook zijn er vele nieuwe concepten van cross-sectorale aard gelanceerd en is de ondernemingszin weer terug.

Wat staat ons in 2017 te wachten?

De grote golven die ons de komende jaren te wachten staan, worden intenser. Robotisering, Internet of Things, Blockchain, Artificial Intelligence, ‘deep machine learning’: het zijn golven met een enorme impact op de samenleving, op het vastgoedlandschap en hoe steden straks gaan functioneren.

TREND 1 – PropTech 3.0

PropTech is een samenvoeging van Property en Technology en is komen overwaaien uit Engeland. Hoewel PropTech een relatief nieuwe term is, zijn we toch al weer beland in PropTech 3.0, waar mobiel gebruik centraal staat (volgend jaar zal 75% van het internetgebruik via de mobiele telefoon of tablet plaatsvinden, zo voorspelt het mediabureau Zenith). Afgelopen jaar waren big data, virtual reality en Internet of Things hot in het PropTech-domein. Deze thema’s ontwikkelen zich nog steeds hard. ‘User-/customer experience (UX/CX)’ en ‘lifecycle management’ van een object gaan daardoor nog meer aandacht krijgen. Komend jaar verwacht ik dat in het PropTech-domein Artificial Intelligence (AI) en Blockchain nadrukkelijker ten tonele verschijnen.

 

Blockchain

De Blockchain technologie is sterk in opmars en bevindt zich in de top van de Gartner Hype Cycle. Ik heb hoge verwachtingen van deze ontwikkeling. Dankzij de betrouwbaarheid en transparantie van deze technologie kan het worden gebruikt voor veel activiteiten zoals supply chain management en het afsluiten van contracten. De Nederlandse tak van de International Blockchain Real Estate Association (IBREA) gaat de komende jaren deze technologie binnen het vastgoed stimuleren. Zo experimenteren onder meer Prologis en Annexum met deze technologie en zet de ‘start-up’ Blandlord Real Estate heeft haar eerste business stappen. Ook in China zitten ze niet stil: het beursgenoteerde Xinyuan Real Estate Co., Ltd. lanceerde in de zomerperiode – in samenwerking met IBM – een blockchain platform voor huiseigenaren.

 

Artificial Intelligence

Artificial Intelligence (AI) is lang beschouwd als science fiction, maar is nu werkelijkheid. Was het aanvankelijk nog routinematig werk en laaggeschoolde banen die door AI werden overgenomen, nu is het middenkader aan de beurt. Geavanceerde ‘learning machines’ en AI nemen taken over van dat kader. En waar dat eindigt? Autonome systemen kunnen begrijpen, leren en voorspellen. De inzet van een Virtual Personal Assistant (VPN) – Siri (Apple), Cortana (Microsoft), Allo (Google) en Watson (IBM) – is volop gaande. Was het adagium ‘mobile first’, inmiddels is dat ‘mobile device management’, maar over enige tijd zal het ‘AI first’ zijn. Het leven in de stad gaat hierdoor veranderen vanwege een toename aan  connectiviteit, waardoor locatie en tijd een andere invulling krijgen. Ik verwacht dat AI het volgende grote 'technologieplatform' wordt na de smartphones.

TREND 2 – Smart homes

Slimme thermostaten, rookmelders, sprinklers, zonnepanelen, beveiligingssystemen, sloten, lichtsystemen en andere ‘smart things’ zoals intelligente koelkasten en wasmachines: ze zijn allemaal ‘te koop’. Slimme platformen voor woningen – ze zijn er te kust en te keur: Amazon Echo, Google Home, Samsung Smart Things, Apple Home en het Nederlandse Homey van Athom. In zo’n huis kan een robot ook schoonmaken en voor vertier zorgen. Het aanbod groeit en groeit. De vraag voor de komende jaren is nu: wie in de huidige bouwindustrie wil (en kan) de overstap maken van woning naar wonen (wonen als een service)? Of wordt de woningmarkt straks gedomineerd door andere spelers?

TREND 3 – Gezondheid boven al

Gezondheid wordt het nieuwe energieneutraal. Als sector hebben we de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor het welzijn van mensen, die verder gaat dan energiereductie. De Universiteit van Maastricht heeft aangetoond dat mensen die in een huis wonen met achterstallig onderhoud vijftien procent vaker naar de dokter gaan dan mensen die in een betere woning wonen. Voorkomen is beter dan genezen en net zoals in de medische sector gaan we een switch maken van ziekenzorg naar gezondheidszorg. De WELL-standard en de Coalitie Gezonde Gebouwen, met de missie: een gezond gebouw voor iedereen, doen een positieve duit in het zakje.

TREND 4 – Digitaal, het nieuwe normaal

De digitale transformatie barst in 2017 echt los bij bedrijven die actief zijn in de gebouwde omgeving. Vele bedrijven zien hun verdienmodel meer en meer verdampen, ondanks de aantrekkende markt. Deze transformatie wordt ingezet om wendbaar en toekomstbestendig te worden. Forbesschreef hierover: “However, digital transformation isn’t only about technology, it’s about bringing together the power of technology with a culture that embraces the change that it can lead for the organization.”

 

2017 wordt ook het jaar van de haan. Hanen zijn diepe denkers. Ze zijn direct, begaafd en bekwaam. Het zijn kleurrijke types en staan graag ‘in the picture’. Ze stellen hoge ambities en die zullen zij dan ook waar maken. 2017 belooft een ambitieus jaar te worden, ik heb er zin in!

 

Dit artikel is verschenen in de Innovatiecatalogus 2017. De catalogus is vrijdag 6 januari te downloaden in onze bibliotheek.


Liever een fysiek exemplaar? Bestel het nummer dan los na door contact op te nemen met onze klantenservice via: klantenservice@acquirepublishing.nl

Auteur: Menno Lammers

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Wordt 2017 het jaar van de haantjes?

Volgens Menno Lammers is 2017 het jaar van de doorbraak van smart homes.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »