Nieuws

Gebouw van 3D-geprint beton gaat commercieel

De vergunning voor het eerste commerciële gebouw dat gemaakt is van 3D geprint beton materiaal, is afgegeven voor De Vergaderfabriek in Teuge. Er is bewust gekozen voor het gebruik van 3D-geprint beton.

De ronde vorm, het gebruik van duurzame materialen en de technologie aan de binnenkant van het gebouw konden niet worden bereikt met traditionele bouw. CyBe is de hoofdaannemer van dit project. Het ontwerp is van architect Pim van Wylick en zet de wensen van opdrachtgever Centre4Moods om in een gebouw. Dit bedrijf maakt gebruik van een 360 gradenprojectie om zo de onderzoekers onder te dompelen in een echt zintuiglijke beleving. De architect heeft hiervoor de ronde ruimte als uitgangspunt genomen. De voorzieningen zijn daaromheen geplaatst.
Het gebouw is gelegen naast de entree van vliegveld Teuge. Dit vliegveld heeft een lange historie dat daarmee zijn stempel drukt op de omgeving. Het gebouw markeert de hoek en opent zich langzaam naar de ingang en naar het uitzicht over de velden aan de andere kant van de weg. Deze aaneenschakeling van open en dicht, met een cirkelvormige ruimte als basis, heeft geleid tot een gebouw dat zich manifesteert als de bladen van een turbine. De bladen draaien en openen hiermee doorzichten of sluiten ze. Hierdoor is het gebouw vanuit iedere hoek anders. Een dergelijke vorm is met traditionele bouwmethoden niet of nauwelijks te bouwen. Dat heeft geleid tot een ontwerp waarin de gekromde wanden 3D-geprint worden in beton. 

Deel dit artikel