Nieuws

Ventilatie, sprinkler of niets

De brandveiligheid van parkeergarages is een veel besproken onderwerp. PARKEER24 publiceert een aantal korte artikelen waarin Ruud van Herpen, directeur Nieman Raadgevende Ingenieurs en Fellow Fire Safety Engineering bij TU/e, steeds een vraag beantwoordt.

Moeten we in grote parkeergarages altijd brandventilatie toepassen of een sprinklerinstallatie? Of is soms niets doen beter?


Soms is niets doen beter. In open garages bij voorbeeld hebben weer en wind vrij spel. Dan kun je geen brandventilatie toepassen. Een sprinklerinstallatie kan theoretisch wel, maar die zal vorstbestendig moeten zijn. In elk geval is rookbeheersing in een open garage onmogelijk. Dat houdt in dat een offensieve brandweerinzet niet gegarandeerd kan worden. Veiligheidshalve moet je dan uitgaan van een defensieve brandweerinzet (de brandweer blijft buiten de garage), waardoor het aantal auto’s dat in de brand verloren gaat toeneemt en ook de thermische belasting op constructies enigszins kan toenemen. Maar als je constructief daarmee rekening houdt heb je eigenlijk een heel robuust brandbeveiligingsconcept voor de parkeergarage.

 

 Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel