Nieuws

's Werelds eerste 3D-geprinte kantoorgebouw in Dubai

Dubai en Winsun Global, een Chinees 3D-printtechnologie bedrijf, gaan de samenwerking aan om ’s werelds eerste 3D-geprinte kantoorgebouw te realiseren. Het gebouw moet laag per laag gebouwd gaan worden met een 3D-printer van ruim zes meter hoog.

Museum van de Toekomst

De printer die in Dubai wordt gebruikt, is dezelfde die werd gebruikt voor het 3D-geprinte appartementencomplex in de Chinese stad Suzhou. Het kantoorgebouw in Dubai gaat een grootte van 600m2 beslaan en zal dienen als tijdelijk hoofdgebouw van het ‘Museum van de Toekomst’, een groot innovatieproject in Dubai dat eerder dit jaar van start ging. Met het project willen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zich vestigen als een globaal centrum van technologie en architectuur.


Ieder onderdeel van het gebouw wordt op de bouwlocatie geprint met een mix van onder meer gewapend beton en glasvezelversterkt gips. Het kantoorgebouw wordt ‘in het hart van Dubai’ gebouwd op een druk kruispunt zodat het voor verscheidene activiteiten en evenementen gebruikt kan worden. Het ontwerp reflecteert dit door open, flexibel en multifunctioneel te zijn. WinSun Global is verantwoordelijk voor de realisatie van het gebouw.


Betrokken architecten- en ingenieursbureaus zijn Gensler, Thornton Thomasetti en Syska Hennessy. Het  gebouw moet in 2017 opgeleverd worden, hetzelfde jaar waarin de Museum van de Toekomst opent.
 

Welvaartsimpuls

Het project Museum van de Toekomst moet gaan dienen als welvaartsimpuls voor het gebied. “Wij zetten de nieuwste technologie graag in om het leven van mensen te versimpelen en verbeteren,” aldus Mohamed Al Gergawi van het Nationale Innovatie Comité van de VAE. “Dit project is onderdeel van onze innovatiestrategie om nieuwe ontwerpen en oplossingen te creëren in educatie, zorg en stedenbouw. Ons doel is het verbeteren van de leefbaarheid en gezondheid van onze inwoners en om nieuwe oplossingen voor de wereld te pionieren.”
 

3D-printing in Nederland

“Geen kwestie van even op de knop drukken en je hebt een product.” Volgens Salomé Galjaard van Arup, die een stalen verbindingselement voor een lichtgewicht tensegrity constructie ontwikkelde en 3D-printte, is de technologie een uitdagend middel om waarde toe te voegen aan een product. Bekijk hier haar presentatie over additive manufacturing tijdens Building Holland 2015.

Deel dit artikel