Nieuws

Circulariteit dwingt je op een andere manier over architectuur na te denken

“Marktplaats is een nieuw soort bouwmaterialenhandel. Het aanbod is vele malen groter dan dat van de traditionele bouwmarkten.” Dat zei architect Peter van Assche, van bureau SLA, op 18 april tijdens de Stedebouw & Architectuur Talks op het Nexus Podium van de vakbeurs Building Holland in de RAI Amsterdam. Met materialen op Marktplaats bouwde hij de Noorderparkbar in Amsterdam-Noord.

 

Het barproject in Amsterdam-Noord heeft veel losgemaakt. “We zijn bezig om circulariteit op te schalen. Er is een beweging aan het ontstaan, er is een route in gang gezet om anders om te gaan met duurzaamheid, duurzaamheid gekoppeld aan een nieuwe vormgeving.” 


People's Pavilion

Een van de vervolgprojecten met Overtreders W, naast bijvoorbeeld dePretty Plastic Plant(100 procent plastic afval), is het People’s Pavilion op het Ketelhuisplein in Eindhoven, een 100 procent circulair paviljoen, volledig opgebouwd uit geleende materialen. Het paviljoen is  tijdens de Dutch Design Week (DDW) gebruikt voor samenkomsten, lezingen, openingen, performances, als hang-out en voor concerten. Een gebouw van 250 vierkante meter, 8 meter hoog dat plaats biedt aan 600 mensen. Na afloop van de negen dagen durende DDW kreeg iedereen zijn spullen weer terug, heel en ongeschonden.

  

Logica van morgen

“Circulariteit dwingt je op een andere manier over architectuur na te denken. Je moet loskomen van ingesleten gewoontes. En je moet durven om nieuwe wegen te bewandelen, en dat roept soms vragen op. Maar besef wel: de waanzin van vandaag is vaak de logica van morgen." 

Deel dit artikel