Nieuws

Condoomwoningen in Zwolse buurt krijgen monumentstatus

Gemeente Zwolle wil de Krekenbuurt in de wijk de AA-landen aanwijzen als gemeentelijk monument. In de buurt, door architect Benno Stegeman, staan namelijk karakteristieke huizen met witte lichtkoepels. Ze worden in Zwolle ook wel ‘condoomwoningen’ genoemd.

Het besluit volgt na klachten van bewoners dat het karakteristieke beeld van de wijk wordt aangetast door allerlei op- en aanbouwingen, zo laat RTV Oost weten. Die werden uitgevoerd toen de regels voor verbouwingen landelijk werden versoepeld. Buurtbewoners trachtten deze tegen te houden, zonder succes.


De gemeente heeft aangegeven alleen iets te kunnen beginnen tegen de veranderingen als de buurt een monumentenstatus krijgt. Bewoners die wel al een aanpassing aan hun huis hebben gemaakt, hoeven deze niet ongedaan te maken zodra de buurt de status verwerft.
 

Jongste monumenten

De ‘condoomwoningen’ stammen uit de jaren ’70 en worden daardoor de jongste monumenten van Zwolle. De woningen liggen rond beschutte pleintjes met veel openbaar groen en zijn zeer geliefd door bewoners van de Krekenbuurt.

Deel dit artikel