Nieuws

Parkeren en EVA

EVA is onderdeel van de PraktijkProef Amsterdam (PPA); een grootschalige proef die zich richt op het verminderen van files in de regio. De smartphone-app EVA biedt gebruikers reisadvies naar de beste parkeerlocatie bij evenementen in de regio. Zo voorkomt EVA dat iedereen dezelfde route neemt naar dezelfde parkeerplaats.

Bezoekers van concerten, grote sportwedstijden en beurzen in Amsterdam hebben vaak te maken met hetzelfde probleem: “Ik kom hier niet regelmatig, dus ik weet niet waar ik mijn auto het beste kan parkeren en hoe ik daar het snelst kom.” Bezoekers willen niet langdurig zoeken naar een plek of hopeloos vast komen te staan in het verkeer en daarmee het risico lopen te laat te komen. 
Daarnaast willen wegbeheerders de instroom van evenementenverkeer kunnen reguleren, de parkeerdruk over de verschillende locaties verdelen en de aanrijroutes zoveel mogelijk voorschrijven. Zo wordt vertraging bij de instroom voorkomen; vertraging die niet alleen de bezoekers treft maar waar ook het overige verkeer hinder van kan ondervinden.


Smartphone-app EVA

De oplossing: de slimme smartphone-app EVA die, in navolging op ADAM (de app voor forensenverkeer), ontwikkeld is voor het reguleren van evenementenverkeer. Bezoekers kunnen EVA gebruiken om persoonlijk reisadvies te krijgen naar de beste parkeerlocatie bij evenementen in deze regio. Net als bij ADAM wordt bij EVA verkeersmanagement en verkeersinformatie geïntegreerd. Weggebruikers krijgen actuele gegevens over de parkeercapaciteit en de situatie op de weg en krijgen continu het beste reisadvies. Zo voorkomt EVA dat iedereen dezelfde route naar één parkeerplaats neemt. Na afloop van het evenement zorgt EVA ook voor de beste weg vanaf de parkeerplaats naar de snelweg.


PraktijkProef Amsterdam

ADAM en EVA zijn onderdeel van PraktijkProef Amsterdam EVA (PPA); een grootschalige proef die zich richt op het verminderen van files in de regio Amsterdam. Tijdens de proef worden innovatieve technologieën op de weg, maar vooral ook in de auto ingezet: weggebruikers krijgen persoonlijke reisinformatie in de auto om zelf de beste reiskeuze te maken. Zo sla je twee vliegen in een klap: weggebruikers komen sneller op hun bestemming en de doorstroming in de regio wordt geoptimaliseerd. PPA is een initiatief van de Minister van Infrastructuur en Milieu en wordt uitgevoerd in samenwerking tussen Rijkswaterstaat, de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de stadsregio Amsterdam. 


Downloaden 

Als onderdeel van de PPA zal AmsterdamMobiel tien verschillende evenementen ondersteunen met EVA, middels een eigen app per evenement. Het eerste evenement waarvoor EVA beschikbaar is, is het concert van Lionel Richie in de Ziggo Dome op donderdag 5 februari aanstaande. De app ‘Met EVA naar Lionel Richie’ is te downloaden in de Apple iTunes Store en Google Play Store.


Voor meer informatie: http://meteva.nlDit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel