Nieuws

Evaluatieprogramma + Circular Design in de prijzen

De ontwikkelaars van + Circular Design mogen een feestje vieren. Het ontwerp- en evaluatieprogramma heeft het Plus+ Innovation programma gewonnen. +Circular Design is een eenvoudig te gebruiken hulpmiddel dat inzicht biedt in het materiaalgebruik van ontwerpen.

Het programma is ontwikkeld door medewerkers van Witteveen+Bos: Joris van den Acker, Matthijs Stam, Iris Snijders Blok, Milicia de Kok, Coen Teeuw, Bram Hendrickx, Rob Dijcker en René Eijsbouts. De visaluaties uit het programma stellen de opdrachtgever en ontwerpers in staat de circulariteit van het ontwerp te meten, te vergelijken en inzicht te krijgen in het verbeterpotentieel. De tool geeft concrete invulling aan een van de zeven Duurzame Ontwerpprincipes van Witteveen+Bos, namelijk circulair ontwerp. Uitgangspunt voor + Circular Design is dat de materialen voor bijvoorbeeld een nieuw te ontwerpen brug aan het einde van hun levensduur kunnen worden gedemonteerd, getransporteerd en hergebruikt op een andere locatie. Toen in 2017 het Plus+ Innovation Programme voor de eerste maal werd georganiseerd. In 2018 kregen de medewerkers van Witteveen+ Bos opnieuw de gelegenheid hun ideeën in een intensief traject te ontwikkelen tot concrete producten en diensten. 


Deze ontwikkelingen werden uitgevoerd in vijf verschillende categorieën: Smart Cities, Smart Cycles, Smart Deltas, Smart Infra and Mobility en Smart Company. Deze categorieën zijn stuk voor stuk gericht op het verbeteren van de bedrijfsvoering van Witteveen+Bos.


Arjen van Nieuwenhuijzen, innovatiemanager, reflecteert: "Het is mooi om te zien hoe we in dit programma een vaste plek bieden aan innovatie binnen onze organisatie. Hoewel er dit jaar minder aanmeldingen waren van nieuwe innovaties, lag het niveau van de innovaties wel hoger dan vorig jaar. Behalve het winnende + Circular Design werken we inmiddels voor onze opdrachtgevers ook met andere slimme tools die in het programma ontwikkeld zijn. Denk hierbij aan ADRC om rivierkruisingen automatisch te ontwerpen, het luchtkwaliteitsmeetinstrument ISAIRA en het digitale ontwerpmodel WIHA dat snel en betrouwbaar inzichtelijk maakt welke invloed golfbewegingen hebben op het optimaliseren van een wapenontwerp."

Deel dit artikel