Nieuws

ERA Contour en Groosman winnen herstructurering Slotvrouwe

TBI-onderneming ERA Contour en Groosman zijn de winnaars van de prijsvraag 'de herstructurering van de Debora Bakelaan in Heemskerk'. Dit project staat ook wel bekend als project 'De Slotvrouwe'.

Voor de prijsvraag ontwierpen Groosman en ERA Contour drie iconische woontorens in een park. Het ontwerp biedt bewoners en omwonenden een heerlijke plek om in een natuurlijke setting te wonen, die bovenal uitzicht heeft op Kasteel Assumburg.

Unieke locatie

De projectlocatie is gelegen op een unieke plek, namelijk tussen een woonwijk en het Kasteel Assumburg. Om het parkgevoel naar de wijk te halen staan de drie slanke woontorens in een groen landschap. De torens, met in totaal 210 appartementen, zijn zo gepositioneerd dat ze in lijn staan met de kopgevels van de omliggende bebouwing. De groene openbare ruimte wordt daarbij een nieuwe toegankelijke plek voor Heemskerk.

Thema's

De drie woontorens zijn identiek aan elkaar, maar hebben wel ieder een eigen thema. Deze zijn terug te vinden in het landschap, innerlijk en uiterlijk van het gebouw. Het thema 'zaligheid' verwijst naar de "acht zaligheden", wat verwijst naar de acht huisjes die vroeger naast Kasteel Assumburg stonden. De toren met het thema 'gerechtigheid' ligt in lijn met de as naar het kasteel en verwijst naar de rechtspraak die vroeger op de binnenplaats van het kasteel werd uitgesproken. 'Heerlijkheid' ligt aan het water en het symbool met sierlijke vormen refereert aan de kasteeltuin. 

Kasteel is 'leidend' 

Deel dit artikel