Nieuws

Soeters wint VKG Architectuurprijs met Plein 1944 in Nijmegen

Soeters van Eldonk architecten en Magis Architecten winnen de VKG Architectuurprijzen 2014/2015, in respectievelijk de categorieën Nieuwbouw en Renovatie. Heren 5 Architecten is winnaar van de Publieksprijs. Soeters krijgt VKG Architectuurprijs voor Plein 1944 in Nijmegen.

 

De VKG Architectuurprijzen prijzen worden ieder jaar toegekend aan bouwprojecten waar kunststof gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) op esthetische wijze onderdeel uitmaken van het ontwerp.

Volgens de jury legt Soeters van Eldonk architecten, winnaar van de VKG Architectuurprijs in de categorie Nieuwbouw, bij het project Plein 1944 'een brede visie aan de dag waarin overwegingen van architectuur, stedenbouw, materiaal en detaillering op evenwichtige wijze zijn vertegenwoordigd'.

 

Gert Jan te Velde, voorzitter van de jury: "Er is een grote diversiteit in expressie verkregen, door de kunststof kozijnen toe te passen met ronde hoeken, door op sommige punten de profielen nadrukkelijk aanwezig te laten zijn en door op andere plaatsen te kiezen voor een terughoudende, vlakke detaillering en een horizontale belijning."

 

CityPads in Amsterdam door Magis Architecten

Het herbestemmen van een kantoorgebouw tot woongebouw acht de jury een precaire en actuele opgave. In het City Pads-project, de winnaar in de categorie Renovatie, vindt de vernieuwing vooral in het interieur plaats. De jury oordeelt dat de kunststof kozijnen op een goede manier zijn toegepast. Het beeld van de zakelijke kantoorarchitectuur is in de gevel intact gelaten. Het project laat volgens de jury zien dat een totale makeover niet altijd de beste keuze is en dat bij een sterke bestaande architectuur een bescheiden benadering te verkiezen is.

 

Huis van Hendrik in Haarlem door Heren 5 architecten

Met 229 stemmen mag het Huis van Hendrik in Haarlem zich winnaar noemen van de Publieksprijs 2014/15. De kunststof kozijnen voor het Huis van Hendrik zijn in speciale schuine vormen gemaakt, voor het gevelkunstwerk van kunstenaar Boris Tellegen. In totaal brachten 764 mensen via internet een stem uit voor de VKG Publieksprijs. Het Tellepark in Leeuwarden is met 208 stemmen een goede tweede.

 

www.vkg-architectuurprijs.nl

 

Deel dit artikel