Nieuws

Wijkbedrijf Bilgaard wint Herman Wijffels Innovatieprijs

De Herman Wijffels Innovatieprijs is dit jaar voor Wijkbedrijf Bilgaard. Deze duurzame én rendabele wijkaanpak in Leeuwarden wint hiermee 30.000 euro om de innovatie verder te ontwikkelen. De jury van de Innovatieprijs roemde het Wijkbedrijf om haar brede en bestendige aanpak, waarin met de inzet van wijkbewoners en schone energie het leefklimaat in de wijk enorm verbeterd wordt.

 

Het juryrapport vermeldde: “Het is geweldig dat de 4 bedrijven die samen het Wijkbedrijf vormen niet alleen woningen renoveren, maar ook de wijk vitaliseren. Met een heel krachtig resultaat. Deze innovatie verdient ook in andere wijken van Nederland navolging.”

 

Wijkbedrijf Bilgaard: een noordelijke innovatie

Meer ambitie, meer geld, meer energiebesparing en een betere leefbaarheid; dit alles voor het standaard onderhoudsbudget van de woningcorporatie. Het Wijkbedrijf draait op de wijkbewoners: zij vormen een serviceteam dat ingezet wordt op het meerjarenonderhoud van de woningen, op het groenonderhoud en op leefbaarheidsprojecten. Zij ontvangen daarvoor een vergoeding. Hierdoor kunnen zij zich nuttig maken in de wijk en lonkt het arbeidsperspectief weer. Daarnaast investeert het Wijkbedrijf in energieopwekking middels biomassacentrales en zonnepanelen. Hierdoor wordt warmte en stroom goedkoper én schoner opgewekt, en het geld dat hiermee bespaard wordt, vloeit terug naar de wijk.

 

Het Wijkbedrijf Bilgaard zorgt voor duurzame wijkverbetering. In Leeuwarden hebben partners Dijkstra Draisma, KUUB, Ekwadraat en KAW hiervoor het Wijkbedrijf opgezet als antwoord op de ‘Slim&Snel’selectie van woningcorporatie WoonFriesland.

Deel dit artikel