Nieuws

150 m2 groene gevel op Zwols stadskantoor

De gevel van het stadskantoor in Zwolle heeft een transformatie ondergaan. Een deel van de buitenmuur boven de commerciële ruimten is voorzien van een gevelsysteem met beplanting.

Met de groene gevel van 150 m2 verbetert de gemeente de verblijfskwaliteit op het Lübeckplein en stimuleert zij bewoners, ondernemers, vastgoedeigenaren en ontwikkelaars om ook werk te maken van klimaatadaptieve oplossingen. 


Het Lübeckplein ligt in de spoorzone van Zwolle en heeft een versteend karakter. Samen met bewoners en gebruikers wordt al langere tijd gesproken over het vergroenen van het plein, het verbeteren van de verblijfskwaliteit en het doorvoeren van klimaatadaptieve maatregelen. Bij laatstgenoemde speelt vergroening een belangrijke rol. De parkeergarage onder het Lübeckplein maakt dit lastig. Hiervoor is het groene gevelsysteem aan het stadskantoor een goede oplossing. Het neemt namelijk geen ruimte in op het plein, doordat het aan de muur bevestigd is.

Steen maakt plaats voor groen

De groene gevel zorgt ervoor dat het plein een prettigere uitstraling krijgt. De planten zorgen ervoor dat het minder warm wordt op het plein en helpen daarbij de luchtkwaliteit te verbeteren. Ook dempt de groene gevel de weerkaatsing van het geluid en de isolerende werking zorgt ook voor energiebesparing van het stadskantoor. 


Daarnaast biedt de groene gevel een thuis aan vlinders, bijen en vogels. Onlangs plaatste gemeente Zwolle ook al 74 nestkasten voor broedende gierzwaluwen op een ander deel van de gevel van het stadskantoor. Het groenpaviljoen op het plein is aangevuld met vaste planten die bijen en vlinders aantrekken. Ook de daken van de trapopgangen van de parkeergarage onder het plein zijn vergroend.

Groter project

De groene gevel op het stadskantoor maakt onderdeel uit van een bredere aanpak voor klimaatadaptatie in de Zwolse spoorzone. Zo is het nieuwe busstation dat begin dit jaar in gebruik is genomen, voorzien van 17 zwarte berken en waterdoorlatende klinkers. Ondergronds zijn infiltratiekratten aangebracht die het water langer vasthouden en beter afvoeren. 


De ondergrondse fietsenstalling - momenteel in aanbouw - heeft ook een waterbergingsfunctie. Bij extreme regenval kan de stalling overvloedig water opvangen, zodat het omliggende gebied minder wateroverlast ervaart. 

Deel dit artikel