Nieuws

Experience & Innovation Center Bolidt bereikt hoogste punt

Het Experience & Innovation Center van Bolidt, specialist in kunststoftoepassingen, in Hendrik-Ido-Ambacht, heeft zijn hoogste punt bereikt. Aannemer De Vries en Verburg Bouw B.V. uit Stolwijk plaatste op een hoogte van 15 meter een ruimte voor technische installaties. De volgende fase van de bouw is het bekleden van de gevel. Het center opent naar verwachting begin 2019.

In totaal vergt het project 11.000 eigen manuren, 7 kilometer aan heipalen, 1.400 m3 aan betonmortel en 525.000 kilogram staal. ''De voornaamste constructieve uitdaging is het stabiel houden van alle constructiedelen tijdens de bouwfase'', vertelt Bernhard van Houwelingen, projectleider bij De Vries en Verburg Bouw in een persbericht. ''Daar waar alle delen in de eindsituatie aan elkaar verbonden zijn, hebben we nu nog tijdelijke hulp en ondersteuningsconstructies nodig om het gebouw overeind te houden.''

Rekenwerk

''Maximaal doorzicht is een belangrijk uitgangspunt”, zegt  Mischa Andjelic, projectleider bij IMd Raadgevende Ingenieurs. ''Daarom gebruiken we zo weinig mogelijk kolommen en creëren we doorzichten met veel glas. Tegelijkertijd krijgt het gebouw veel uitkragende luifels. Het kost dus nogal wat rekenwerk om alle constructies voldoende draagkracht mee te geven.''

Functies

Het gebouw heeft drie functies: een modern warehouse, een productielocatie van prefab materialen en een innovatiecentrum. De kunststoftoepassingen van Bolidt worden over de hele wereld toegepast. 'Met het Experience & Innovation Center haalt Bolidt de wereld naar binnen. Bezoekers van over de hele wereld varen van de Erasmusbrug - voorzien van een Bolidt slijtlaag – via Werelderfgoed Kinderdijk naar Hendrik-Ido-Ambacht. In het center kunnen zij zelf de oneindige mogelijkheden van kunststof zien, voelen en ervaren', aldus het bedrijf.

AREA78

Bolidt realiseert onder meer vloeren van musea, deklagen van cruiseschepen of slijtlagen op bruggen. Overheid, onderwijs en ondernemers vinden in het Experience & Innovation Center een plek voor kennisdeling. De nieuwbouwontwikkelingen van Bolidt gaan gelijk op met de ontwikkelingen van de directe omgeving. Deze ontwikkelingen tezamen vallen onder de naam AREA78, naar analogie van het in de Nevada desert gelegen AREA51, waar spraakmakende projecten zijn voortgebracht die in beginsel geheim waren. Het Experience & Innovation Center van Bolidt is ontworpen door het architectenconsortium Lüchinger Architects, RoosRos Architecten en Kossmann.dejong.

Deel dit artikel