Nieuws

Nieuwe brandweerkazerne in Doetinchem: villa in het groen

Bekkering Adams architecten ontwierp in opdracht van Brandweercluster Achterhoek West in Doetinchem een nieuwe brandweerkazerne. Het gebouw herbergt een mix van functies voor werken, wonen- en slapen. Het robuuste bakstenen gebouw heeft een grote mate van transparantie, met zichtlijnen en doorzichten tussen de verschillende functies. Het gebouw ligt als een villa in het groen en heeft het energielabel A+ behaald.

 

De brandweerkazerne ligt in een groene oase aan de belangrijkste uitvalsweg van de Gemeente Doetinchem. Omzoomd door majestueuze bomen staat het horizontaal georiënteerde gebouw met heldere, scherpe lijnen en vlakken in het groen. Het gras van het omliggende landschap wordt over het gebouw heen getrokken in een groot talud en loopt over in een reeks daktuinen en patio’s die boven op de remise liggen. Door het talud worden de oefenfaciliteiten aan het oog onttrokken en een groene omgeving gewaarborgd.

 

Transparant

Door de grote transparantie is er een goede daglichttoetreding en heeft men een wijds uitzicht op de groene omgeving. Er zijn verschillende doorzichten en onverwachte perspectieven gecreëerd. Zo kan vanuit de lockerruimte de remise van bovenaf bekeken worden en zijn er doorzichten vanuit de hal naar de remise. Een opvallend element in het interieur is de majestueuze trap die de functies op de verschillende lagen met elkaar verbindt. De trap wordt geflankeerd door een licht-houten wand die zich om de service unit op de bovenste verdieping heen plooit. De kantoorverdieping is geheel volgens het Nieuwe werken uitgewerkt en ingericht. Samenhang en identiteit komen tot stand door variatie in materiaal: glas, metselwerk, hout, glad beton, beton met reliëf en patronen van natuurlijke elementen wisselen elkaar af. Op de bovenste etages is het volume opengebroken door patio’s en daktuinen. Vanuit de verblijfsruimten is er direct toegang tot de dakterrassen en is de groene omgeving ten volle waar te nemen: een brandweerkazerne als een villa in het groen.

 

Ontmoeting

Bekkering Adams won in september 2010 de eerste prijs van de Europese aanbesteding voor een integraal ontwerp voor de Gemeente Doetinchem, samen met adviseurs Aronsohn en Royal HaskoningDHV. Juliette Bekkering en Monica Adams ontwierpen al eerder de brandweerkazernes voor Middelburg - Vlissingen en Rheden. Naast functionaliteit en duurzaamheid wordt veel aandacht besteedt aan de stedenbouwkundige inpassing, de materialisatie van het gebouw en het creëren van ontmoetingen tussen

 

www.bekkeringadams.nl

 

Deel dit artikel