Nieuws

Lantaarnpaal met wifi

Draadloos internet en lantaarnpaal ineen. Als het aan Philips en Ericsson ligt is dit de toekomst van openbare verlichting. Op de internationale technologiebeurs in Barcelona presenteerden de twee bedrijven hun plannen.

Philips voorziet de palen van smart controls, die het voor steden mogelijk maakt de verlichting op afstand te beheren. Sensoren in de palen kunnen daarbij informatie geven over hoe het druk het op welke tijden op bepaalde trajecten is, waarna de steden ertoe over kunnen gaan de led's al dan niet te dimmen. Philips spreekt van lighting-as-a-service om zijn aanbod van straatverlichting voor steden aan te duiden.

Wereldwijde uitrol

In de palen is ruimte ingebouwd voor netwerkapparatuur van Ericsson. De Zweedse fabrikant noemt zijn concept Zero Site. De bedoeling is dat steden de basisstations kunnen verhuren aan netwerkaanbieders om de dekking van mobiel internet te verbeteren. De providers moeten daarvoor wel met Ericsson-apparatuur werken. Philips werkt voor de infrastructuur niet samen met andere netwerkbedrijven. De beide ondernemingen zouden al enkele tests in steden hebben uitgevoerd en nu klaar zijn voor een wereldwijde uitrol.

Besparing

Gemeentes kunnen de zendapparatuur in de lantaarnpalen, die zijn bedoeld voor energiezuinige ledlampen, verhuren aan telecombedrijven. Die kunnen zo onder meer hun wifi-netwerk verbeteren, terwijl de installatie van de nieuwe ledlampen rendabeler wordt voor een stad. De ledlampen kunnen volgens Philips de energiekosten van een stad met 50 tot 70 procent terugdringen. De besparingen kunnen volgens het technologiebedrijf oplopen tot 80 procent als de verlichting op een slimme wijze continu wordt aangepast.Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel