Nieuws

Huurwoningen Soest gerenoveerd tot NOM mét prefab gevels

In Soest zijn door BAM 70 sociale huurwoningen van Portaal gerenoveerd tot ‘nul-op-de-meter’-huizen. Het bouwbedrijf maakt gebruik van prefab gevels, gebaseerd op fermacell plaatmateriaal: de Powerpanel H2O.

Hans Kerkhof van BAM legt uit waarom dit zo’n positieve ontwikkeling is: “Deze cementgebonden afbouwplaat voldoet aan alle eigenschappen die nodig zijn om er gerobotiseerde steenstrips aan te kunnen verlijmen. Hiervoor vond het lijmen doorgaans handmatig plaats, wat ontzettend arbeidsintensief is. Nu kan de leverancier van de gevels veel sneller en voordeliger produceren, waarmee de productiecapaciteit van NOM-gevels is verdubbeld van 8 naar 16 elementen per dag.”


Voor NOM-projecten is deze kostenbesparing erg noodzakelijk. Door te bouwen met het NOM-keurmerk is BAM in staat opdrachtgevers zekerheid te bieden als het gaat het terugverdienen van de kosten door het behaalde energievoordeel.


Om de garantie van het NOM-keurmerk te kunnen waarmaken, is het noodzakelijk om lage productie- en bouwkosten te combineren met een zo duurzaam mogelijk resultaat. Bij de optimalisering van het concept werd vastgesteld dat het handmatig aanbrengen van steenstrips te veel tijd in beslag nam en teveel geld kostte. Met de Powerpanel H2O blijkt het mogelijk de steenstrips wel binnen de acceptabele tijdslimiet te verlijmen.

In de fabriek van gevelleverancier Gevelelementen Noord-Holland zijn de prestatie van de gevel uitgebreid getest. Ook na een half jaar in de klimaatkast, waarin de constructie op extreme temperatuurverschillen is getest, ontstonden er geen scheurtjes in de steenstrips. De prefab gevel voldoet aan de kwaliteiten die je van een gevelplaat mag verwachten: watervast, vorstbestendig, brandveilig en stootvast. De gevelplaat kan daarbij op verschillende bevestigd worden: door middel van schroeven, maar ook door te nieten of te nagelen. Dat laatste kan opnieuw tijdswinst opleveren.

Deel dit artikel