Nieuws

Meer betaal- en gebruiksgemak bij 'nieuwe' parkeerautomaten

Automobilisten in Amersfoort kunnen binnenkort voor hun parkeerplek betalen met PIN, creditcard en belparkeren. Betalen met contant geld en chippen is dan niet meer mogelijk. Er komt landelijk vanaf 1 januari 2015 een einde aan chippen, betaling met contant geld is duur en met de nieuwe mogelijkheden wordt het betaal- en gebruiksgemak vergroot.

Met de komst van de nieuwe parkeerautomaten is ook gekeken naar de (huidige) locatie, het gebruik en het aantal automaten in een buurt. Op basis van deze beoordeling wordt het aantal parkeerautomaten teruggebracht van 71 naar 54. Soms komen er automaten op nieuwe plaatsen.

Op dinsdag 9 september beslist de Raad over het investeringskrediet vervanging parkeerautomaten.

 

Tijdgeest

De meeste mensen maken in het betalingsverkeer al gebruik van PIN en creditcard en hebben steeds minder contant geld op zak. Ook verdwijnt vanaf 1 januari 2015 de Chipknip als betaalmogelijkheid in Nederland. En parkeergeld wordt vaker papierloos betaald via kentekenregistratie of belparkeren. Deze opties zijn niet mogelijk in de huidige automaten, daarom heeft de gemeente gekozen om een ander type aan te schaffen. De gemeente gaat via algemene communicatiemiddelen uitleg geven over de nieuwe automaten. Ook wordt uitgelegd hoe via de mobiele telefoon betaald kan worden, het zogenaamd belparkeren.

 

Duurzaam

Voor de aanschaf van nieuwe parkeerautomaten heeft de gemeente gekozen voor hergebruik van parkeerautomaten uit Maastricht. Deze automaten hebben zo’n 7 jaar dienst gedaan en zijn in goede staat. Voor gebruik in Amersfoort krijgen de parkeerautomaten nieuwe software, modules en een zwarte verflaag. Daarnaast krijgen 39 automaten zonnecellen en voorzien daarmee in hun eigen energieverbruik. Die aanpak past bij de ambities van de gemeente op het gebied van duurzaamheid. De mogelijkheid van kentekenregistratie wordt naar verwachting in 2016 ingevoerd.Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel