Nieuws

Architectenbureaus strijden om terminal op Schiphol

Schiphol breidt de luchthaven de komende jaren flink uit met een nieuwe pier in 2019 en een nieuwe terminal in 2023. Vijf internationale architectenbureaus presenteerden deze week hun ontwerp voor de terminal van de Amsterdamse luchthaven. Een jury maakt waarschijnlijk begin september bekend welk bureau de opdracht krijgt.

De uitbreiding van Schiphol is nodig voor de versterking van de concurrentiepositie van de Mainport Schiphol, om mee te groeien met de groei van de luchtvaart en om de positie van ‘preferred airport’ bij zowel luchtvaartmaatschappijen als reizigers verder te ontwikkelen.


De nieuwe terminal is een uitbreiding van de bestaande terminal van Schiphol en wordt aangebouwd aan vertrek- en aankomsthal 1. Door het aan elkaar te bouwen, houdt Schiphol vast aan het één terminal concept. Daardoor bevinden alle faciliteiten zich onder één dak. De laatste keer dat Schiphol de terminal permanent uitbreidde, was in 1993 met de huidige vertrek- en aankomsthallen 3 en 4.

Gerenommeerde architectenbureaus

De architectenbureaus die zich kwalificeerden via een tender om hun ontwerp te presenteren, zijn de internationaal gerenommeerde bureaus Kaan Architects in samenwerking met Estudio Lamela en ABT, UNstudio samen met HOK en Arup, MVRDV met KPF en Meinhardt, O.M.A. samen met WSP I Parson Brinckerhoff en S.O.M. samen met ADPI.


De ambities van Schiphol voor de nieuwe terminal zijn om een nieuwe standaard neer te zetten voor de luchtvaart. Allereerst moet de nieuwe terminal het DNA van Schiphol omarmen. Tegelijkertijd moet er aandacht zijn voor het persoonlijke karakter van de luchthaven in combinatie met een zeer efficiënt proces. Daarnaast moet de nieuwe terminal duurzaam en toekomstbestendig zijn, waarbij het de nieuwste digitale mogelijkheden moet bieden.

De jury

De jury bestaat uit Ginger Evans (Commissioner Chicago Department of Aviation, O’Hara International Airport), Mark Husser (managing partner Grimshaw Architects), Hans de Jonge (Real Estate expert en emeritus professor), Maurits Schaafsma (Senior Aviation Urban planner, Schiphol), Gerard Geurtjens (Project Director, Schiphol), Stefan Langerak (Senior Procurement Manager, Schiphol) en Bernardo Gogna (Capital Programme Director, Schiphol).

Deel dit artikel