Nieuws

Mecanoo's Openbare Bibliotheek Tainan in uitvoering

De bouw van de nieuwe Tainan Public Library in Taiwan is gestart. De bibliotheek is ontworpen door Mecanoo architecten. In 2016 won het Delftse bureau samen met lokale partner MAYU architects+ de ontwerpcompetitie voor de bibliotheek.

Mecanoo koos voor een rationele en tevens elegante gebouwstructuur en een subtiel gebruik van licht en schaduw geven de bibliotheek een tijdloos karakter. Het gebouw van 37.000m2 zal beschikken over leeszalen, bijzondere collecties, studieplekken, een kinderzone, café, conferentiezaal, auditorium en openbare patio’s.

Verbindt verleden met toekomst

Hoe hoger in de bibliotheek, des te groter is de oppervlakte van de verdiepingen. Hierdoor ontstaat een indrukwekkende uitkraging die voor schaduw zorgt in de directe omgeving van het transparante gebouw. De bovenste verdieping is omsloten door een delicate tweede huid van verticale lamellen die het licht filteren. Patronen in de lamellen verwijzen naar het karakteristieke raamwerk uit de omgeving van Tainan. Het ontwerp van de bibliotheek verbindt zo het verleden van de stad met zijn toekomst.

Deel dit artikel