Nieuws

Een stukje Rotterdamse geschiedenis op het dak van de Bijenkorf

In het kader van Rotterdam Architectuurmaand kunnen mensen ieder weekend in juni het dak van de Bijenkorf op. Op het dak is een beeldentuin aangelegd waarin een bijzondere verzameling beeldhouwwerken te zien is.

Deze beelden stonden tussen de noodwinkels aan de Coolsingel vlak na de Tweede Wereldoorlog en zijn voor het eerst herenigd. De dakactie is op initiatief van de Rotterdamse Dakendagen. In het trappenhuis van de Bijenkorf hangt de tentoonstelling Breuer 60 jaar en staat de kleine versie van ‘De verwoeste stad’ van Ossip Zadkine. Eenmaal op het dak loopt een tijdelijk wandelpad langs de beelden naar het uitkijkpunt dat zicht biedt op de Coolsingel.

 

Na de verwoesting van de Rotterdamse binnenstad in 1940 vervaardigen jonge kunstenaars onder andere muurschilderingen, uithangborden en beeldhouwwerken om de aantrekkelijkheid van de sobere noodwinkeltjes te vergroten.

Ontwikkeling van de Coolsingel

Verder zijn op het dak archiefbeelden van vroeger en impressies van hoe de Coolsingel eruit ziet in 2020 te zien. De Coolsingel is een gebied van ontwikkeling. Nu is het nog een drukke verkeersweg, maar straks wordt het een fraai vormgegeven stadsboulevard met allure: aantrekkelijk en gastvrij.

 

Het dak is te bezoeken tijdens de openingstijden van de Bijenkorf Rotterdam op: zaterdag 3 en zondag 4 juni, zaterdag 10 en zondag 11 juni, zaterdag 17 en zondag 18 juni en zaterdag 24 en zondag 15 juni. Meer informatie over de Dakendagen: rotterdamsedakendagen.nl

Deel dit artikel