Nieuws

Gemeente Breda onderzoekt kunst in de openbare ruimte

De gemeente Breda is momenteel bezig met een onderzoek naar kunst in de openbare ruimte. Aan veel gebouwen in Breda bevinden zich kunstwerken in de vorm van gevelstenen, mozaïeken of muurschilderingen. In de jaren vijftig en zestig vooral zijn veel gebouwen versierd met toegepaste kunst: de Wederopbouwtijd. Deze gebouwen zijn nu vaak aan het eind van hun leven gekomen en daarmee dreigen ook deze kunstwerken verloren te gaan.

 

Een groep verontruste burgers heeft in Breda actie ondernomen om te voorkomen dat deze zogenoemde Wederopbouwkunst verloren gaat. Omdat echter de bestaande objectenlijsten en de informatie over de objecten onvolledig zijn, is de gemeente Breda nu gestart met het inventariseren en het waarderen van de monumentale kunst en kunstwerken in de openbare ruimte. De gemeente wil een overzicht samenstellen van de cultuurhistorische waarde van de werken. Dit moet leiden tot een database met gegevens over de kunstwerken. Deze gegevens kunnen uiteindelijk worden gebruikt voor de erfgoedwebsite. Bovendien zouden er met de gegevens educatieve projecten en kunstroutes kunnen worden samengesteld zoals een boekje of een app.


Klankbordgroep

Om te voorkomen dat er kunstwerken in de openbare ruimte verloren gaan, is er al een klankbordgroep gevormd. Deze klankbordgroep is reeds met de inventarisatie gestart van wellicht honderden gevelstukken, mozaïeken, beelden, muurschilderingen enzovoorts. Omdat dit een enorm karwei is, worden alle inwoners van Breda en de dorpen in de gemeente opgeroepen mee te helpen met de inventarisatie.
 

Bron: kunst.blog.nlDit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel