Nieuws

Hagemeistersortering 'Gent' in woongebouw NEXT architects

In RIV// in Amsterdam is een mix ondergebracht van 44 koopwoningen van zestig tot honderdzestig vierkante meter en 23 vrije sector huurwoningen van circa zeventig vierkante meter.

Woongebouw RIV// ligt aan de rand van de Rivierenbuurt, in de jaren twintig en dertig gebouwd als onderdeel van Berlages uitbreidingsplan Plan Zuid. Ten westen van RIV// ligt de Zuidas. Projectarchitect Joost Lemmens: ''Die twee karakteristieken waren het vertrekpunt van het ontwerp. We wilden hier een sculpturaal gebouw uit één stuk, een monoliet waarin het collectief sterk zou worden uitgedrukt maar ook de individuele woningen zichtbaar zouden zijn – een gebouw met statuur dat tegelijk toegankelijk is en een menselijke maat bezit.''


Geleed

Dat resulteerde in een woongebouw dat sterk geleed is. Lemmens: “De geleding is gestuurd door het uitzicht, de privacy en de daglichttoetreding. We hebben in de gevels vlakken vooruit en achteruit geduwd, geaccentueerd met lijsten van wit beton.” Bij de penthouses is die geleding nog eens extra aangezet, met urban windows die naar alle windrichtingen uitzicht bieden op de stad.


Baksteen

Baksteen speelt in RIV// een belangrijke rol. Lemmens: ''Het materiaal geeft het gebouw de gewenste massa, en het leent zich om uitdrukking te geven aan de woonfunctie.NEXT architects zocht daarbij 'een iets stoerdere steen'', aldus Lemmens. De projectarchitect wilde geen te effen steen en geen al te herkenbare handvormsteen met veel reliëf: ''Wel gemeleerd, maar iets gladder. Kijkend naar de opties, kwamen we vrij snel uit bij de 'Gent' van Hagemeister. In overleg met Hagemeister kozen we ervoor om in RIV// de achterkant van de steen te gebruiken. Die fuss-zijde heeft, door het stapelen van de stenen in de productie, zichtbare kolenbrandstrepen.''

Deel dit artikel