Nieuws

Teveel parkeerplaatsen in de toekomst?

Wij hebben in Nederland teveel parkeerplaatsen. Deze situatie is op de lange termijn niet wenselijk en ook niet houdbaar. Op termijn blijven we zitten met lege parkeerplaatsen op straat en in garages. Voor sommigen een bijzonder aantrekkelijk perspectief. Maar wie gaat de rekening betalen?

Coöperatie ParkeerService heeft een blog van directeur John van Dijk op hun site geplaatst. Van Dijk stelt dat het hoog tijd is om met elkaar na te denken over oplossingen. In zijn blog geeft hij een toelichting op de overcapaciteit en schetst hij een aantal scenario’s. 


Huidige situatie

Eerst de huidige situatie. Met uitzondering van een aantal specifieke locaties en tijdstippen hebben we in Nederland ruim voldoende parkeerplaatsen. Dit wordt veroorzaakt door enerzijds voldoende aanbod van parkeerplaatsen en anderzijds effectieve parkeerregulering door gemeenten. We zien zelfs in veel steden een forse leegstand van parkeerplaatsen vanwege de economische malaise en internetwinkelen.


Toch ervaren veel automobilisten spanning of stress bij het zoeken naar een parkeerplaats. Dit wordt veroorzaakt door onduidelijkheid over:

 

  • Waar vrije parkeerplaatsen zijn;
  • De gebruiksvoorwaarden van parkeerplaatsen (tijd, tarief, betaalmogelijkheden, wel of geen vergunning, etc.);
  • Kenmerken van parkeerplaatsen (ligging ten opzichte van eindbestemming, afmetingen, etc.).

De oorzaken van de spanning bij parkeerders kunnen we op korte termijn technisch oplossen. Door samen te werken binnen de parkeerbranche, kunnen wij de parkeerplaatsdata (beschikbaarheid, gebruiksvoorwaarden en kenmerken) vooraf of tijdens een reis communiceren naar parkeerders. Hiermee kan hij of zij een keuze maken en genavigeerd worden naar een vrije plaats. Door deze data landelijk beschikbaar te stellen in de vorm van open data, zal een groot deel van de onnodige zoekkilometers verdwijnen. Hierdoor wordt de beschikbare capaciteit optimaler gebruikt. Met als gevolg dat de overcapaciteit nog zichtbaarder wordt.
 

Impact zelfrijdende auto’s op termijn

Op middellange termijn zal de introductie van zelfrijdende auto’s een grote impact hebben op parkeren. De zelfrijdende auto hoeft namelijk niet op loopafstand van de bestemming geparkeerd te worden. Nadat een berijder is uitgestapt kan een zelfrijdende auto of naar de rand van de stad rijden of een andere rit accepteren.


Kortom: we hebben op termijn te veel parkeerplaatsen.


Oplossen en vragen 

Van Dijk geeft verder in zijn blog diverse oplossingsrichtingen en stelt een aantal vragen.
Klik hier om het hele artikel te lezen.Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel