Nieuws

Transformatie Bijlmerbajes kan van start

De formele overdracht van de Bijlmerbajes aan het consortium van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, AT Capital en Cairn is op 1 maart geschied. Vanaf heden start de transformatie van de Bijlmerbajes naar een gloednieuwe, energieneutrale stadswijk: het Bajes Kwartier.

In het najaar van 2017 werden de plannen voor het Bajes Kwartier bekendgemaakt, door ontwerpers OMA, FABRICations en LOLA landscape architects in samenwerking met AM. Het Rijk en de gemeente Amsterdam gunde toen na een selectie de Bijlmerbajes aan het consortium, genaamd Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V.

Wijk met groen en stedelijk karakter

In de autoluwe wijk worden zo'n 1.350 woningen gerealiseerd, zowel koop als huur. Dertig procent wordt sociale huur en een groot deel valt in het segment middeldure huur. Ook worden vier gevangenistorens gesloopt, één herbouwd en één getransformeerd tot 'groene toren' met een verticaal park en stadslandbouw. Van het hoofdgebouw van de gevangenis wordt een design cluster  gemaakt: een plek voor kunstenaars van internationale allure. Daarnaast komt er horeca, een gezondheidscentrum en ondergrondse parking. Groen in de vorm van tuinen, hoven en waterpartijen wordt veelal aanwezig. In de buurt wordt door gemeente bovendien een school voor voortgezet onderwijs gebouwd.


Het consortium geeft aan dat alle gebouwen in de wijk volledig energieneutraal worden. Dakelementen met ingebouwde windturbines vangen windenergie op en organisch afval uit de wijk wordt omgezet in elektriciteit. Warmte in de winter en koeling in de zomer komt via warmtepompen in de gebouwen. Er is geen aansluiting op aardgas. Voor wasmachines en afwasapparaten krijgt elk huis een aansluiting met warm water dat op temperatuur is gebracht met duurzame warmte.

Open Bajes Dag

Nu de overdracht heeft plaatsgevonden, kan de transformatie beginnen. Op 21 april presenteert de wijk zich tussen 13:00 en 19:00 uur aan de stad tijdens de Open Bajes Dag. Via de site van het Bajes Kwartier blijft u op de hoogte.

Deel dit artikel