Mens centraal in aanpak openbare verlichting

dinsdag 2 februari 2016
timer 3 min
Tijdens de LED Expo 27 en 28 januari in de Brabanthallen in ’s Hertogenbosch lanceerde Filip van der Heijden de OVL.NL werkgroep Licht & Omgeving. “Licht & Omgeving richt zich op op het licht in en verlichting van de openbare ruimte, benaderd vanuit architectuur, stedenbouw of landschapsarchitectuur, waarbij het welbevinden van mensen centraal staat.” Aldus Van der Heijden, van Lichtvormgevers in 's Gravenmoer, tijdens de openingsmeeting in ’s Hertogenbosch.

 

“De gebruikers van de openbare ruimte moeten zich prettig voelen en goed kunnen functioneren. En dat vraagt om een brede inzet van disciplines van architecten, stedenbouwkundige, landschapsarchitecten, maar ook van gemeenten, leveranciers, advieswereld.” Aldus Van der Heijden.

 

Integraal

Zoals ook elders in de bouw- en ontwerpkolom is ook in de openbare verlichting een trend gaande om met elkaar aan tafel te zitten, om zo - al in een vroeg stadium - problemen en opgaven in kaart te brengen. Van der Heijden: “Tot nu toe zijn we altijd gewend geweest om het proces in stukjes op te knippen – elke discipline zijn eigen stukje – maar dat is niet meer van deze tijd. We moeten de opgaven in de openbare verlichting integraal oplossen. Een van de doelstellingen van de werkgroep Licht & Omgeving is om deze beweging naar integraal werken te stimuleren en traditionele processen te doorbreken.”

 

Startoverleg

Aansluitend op de lancering van Licht & Omgeving vond tijdens LED Expo het startoverleg plaats van de werkgroep. Architecten, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen waren aangeschoven, als ook gemeenten, markt en adviesbureaus. “De nieuwe integrale werkwijze vraagt om expertise op vele vlakken, waaronder licht, psychonomie, beleid, onderzoek, visie, toegankelijkheid, implementatie en techniek. In de interdisciplinaire werkgroep wordt deze expertise ingebracht, onderzocht en geëvalueerd. Dit moet onder meer resulteren in een implementatiemethode.”

 

Tweede bijeenkomst

Joost de Natris, van Karres + Brands, gaf een uiteenzetting over het project Hoekenrodeplein in Amsterdam-Zuidoost, een showcase van up to date openbare verlichting. Duidelijk werd dat een goed implementatie methode dit project enorm zou hebben geholpen. Als het aan de werkgroep ligt wordt zo’n methode op basis van de praktijk doorontwikkeld. Vanwege die praktische oriëntatie van de werkgroep was Van der Heijden blij met de input van Den Haag. Werkgroep lid Douwe Zijlstra van deze gemeente nodigde de werkgroep uit om kennis te maken met de Haagse OVL methode. Op 1 maart vindt daar de tweede bijeenkomst plaats van de werkgroep Licht & Omgeving.

 

Geïnteresseerd om mee te praten, of mee te denken, over licht en omgeving? Meld je dan hier aan.

 

Filip van der Heijden is gasthoofdredacteur van de eerste uitgave van het nieuwe magazine Ruimte & Licht dat Acquire Publishing in samenwerking met OVL.NL en Expo Proof uitgeeft in combinatie met het gelijknamige on line platform. Klik hier voor meer informatie.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Mens centraal in aanpak openbare verlichting

Filip van der Heijden, Lichtvormgevers en voorzitter van de OVL.NL werkgroep Licht & Omgeving tijdens de lancering van de werkgroep op LED Expo in 's Hertogenbosch.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »

Webinar 'Binnen 30 dagen een gedragen ontwerp maken'

19 mrt om 15:09 uur

Hoe kun je sneller en efficiënter werken aan gebiedsontwikkelingen? Hoe krijg je een volledig overzicht van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Lezing over de sociaal-fysieke aanpak in stadswijken

26 feb om 07:30 uur

In ons nieuwste magazine dat nu in productie is, wordt een rapport besproken dat gaat over…

Lees verder »
descriptionArtikel

Droge voeten in je woning dankzij groennorm

23 feb om 07:30 uur

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als…

Lees verder »