Nieuws

Spitsmijdend Parkeren

In Leeuwarden wordt in 2016 een nieuw fenomeen geïntroduceerd: Spitsmijdend parkeren. Een beloningssysteem in de vorm van een lager parkeertarief voor iedere automobilist die buiten de spits reist en dus ook buiten de spitstijden de auto parkeert. Het parkeerterrein WTC in Leeuwarden geldt als pilotlocatie.

Boter bij de vis

Het plan is voor de gemeente redelijke eenvoudig uit te voeren. Het vergt geen administratieve rompslomp anders dat het juist instellen van de betaalautomaat die geleverd wordt door IP-Parking.  En een ieder die ‘spitsmijdend parkeert’  heeft direct voordeel. Want het te betalen parkeergeld is minder. Boter bij de vis dus. 
Parkeren op spitstijden kost € 1 per uur. Het uurtarief buiten de spitstijden is 10 cent. Een rekenvoorbeeld treft u als PDF aan (onderin bij dit artikel). 


De gemeente verwacht 170 spitsmijdingen te kunnen realiseren in zowel de ochtend- als avondspits.


2016 = proefperiode

De pilot loopt het hele jaar. Na de proefperiode wordt bekeken of de maatregel werkt en op grotere schaal toepasbaar is.


De introductie van spitsmijdend parkeren vindt plaats in het kader van de regionale samenwerking rond Beter Benutten Vervolg.

Tarieven.pdf
beschikbaar voor iedereen
DownloadDit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel