Nieuws

De Glazen Boerderij van MVRDV wint Glass Award 2014

De Glazen Boerderij van architect Winy Maas is winnaar van de Glass Award 2014! De prijs is uitgereikt tijdens. Prof. dr.ir. C.P.W. Geurts maakte de winnaar bekend tijdens de SGA Vakdagen in Gorinchem. AGC en glasdak-specialist Brakel Atmos uit Uden namen de prestigieuze prijs in ontvangst (1).

 

Het ontwerp van Winy Maas van MVRDV uit Rotterdam heeft geresulteerd in een veertien meter hoge boerderij waarbij de print de schaalvergroting volgt.

 

Met email bedrukken

AGC heeft met zijn fabriek AGC Mirodan Industries in Heule (België) één van de weinige printers in Europa die hele grote ruiten met email kan bedrukken. Na harding komt de uiteindelijke kleur van de bedrukking naar voren. Daarbij verloopt de print van 0% naar 100% transparantie op de plaatsen waar de etalages komen. Omdat het pand niet alleen energiezuinig maar ook transparant en veilig moet zijn, is er zowel dubbel glas als gelaagd glas geplaatst.

 

Een zo dun mogelijke kitnaad 

Ook de gevelconstructie is van invloed op de productie van de ruiten. Het systeem van Brakel Atmos is zodanig ontwikkeld dat aan de buitenkant van het gebouw een zo dun mogelijke kitnaad is te zien. De buitenruit is met de binnenruit verbonden door middel van een speciale terug-liggende randafdichting, een zogenaamde siltalvoeg. Voor deze speciale manier van dubbel glas maken, heeft de fabriek AGC Westland een aparte assemblagelijn. Deze lijn kan niet alleen het grote formaat ruiten aan, maar is er ook op ingesteld dat de kit nog op de lijn wordt bewerkt om op de gevelconstructie te passen.

 

1) Elke twee jaar wordt door de Glas Branche Organisatie de Glas Award uitgereikt. Een prijs waar alleen vooruitstrevende en spraakmakende initiatieven, producten en projecten op het gebied van vlakglas voor in aanmerking komen.

 

Deel dit artikel