Nieuws

Living Lab op Zernikecomplex in Groningen

Om in te spelen op de duurzaamheid, circulariteit en klimaatbestendigheid waar Nederland de komende decennia mee te maken krijgt, wordt bij het Zernike Complex in Groningen een Living Lab voor de infra opgezet. Het Living Lab is een initiatief van BuildinG, PolyCiviel en Ohpen Ingenieurs.

De proeftuin biedt ruimte om te onderzoeken, testen en valideren. Hierbij wordt nadrukkelijk de samenwerking gezocht met de onderwijsinstellingen van Zernike. De initiatiefnemers van het Living Lab nemen niet alleen actief deel aan de ontwikkeling van de bedrijfstuin, maar zijn ook mede-investeerders. 


Er is bewust gekozen voor de vestiging van het Living Lab in Groningen. De ligging van Groningen, de al bestaande kennis en bedrijvigheid op het gebied van energie en klimaat en het internationale speelveld waar Groningse onderzoekers zich in bevinden, speelde een belangrijke rol in de keuze voor Groningen. 


Om de proeftuin en nieuwe bouwconcepten toegankelijk te maken is infrastructuur nodig. Van de nood wordt een deugd gemaakt door een zestaal baanbrekende innovatie op het gebied van asfalt- en betonverharding, waterbeheersing en slimme nutsvoorzieningen toe te passen. 


Deel dit artikel