Nieuws

Parkeergarage Tournooiveld verkocht aan Interparking

Ontwikkelcombinatie PTV, een samenwerking tussen SENS real estate en Dura Vermeer Divisie Infra, en Interparking Nederland heeft onlangs een koopovereenkomst ondertekend voor de verkoop van de te realiseren parkeergarage onder het Tournooiveld in het centrum van Den Haag.

Project omschrijving

Het betreft de ontwikkeling en realisatie van een klant- en milieuvriendelijke parkeergarage over drie lagen met ca. 320 plekken. Met Interparking als toekomstig eigenaar wordt de Tournooiveld garage met tools zoals online reserveren en andere prijsstellingen op dal- en piekmomenten de meest geavanceerde parkeergarage tot nu toe in Nederland. Interparking borduurt verder op de technieken die worden toegepast bij de parkeergarages Markthal en Lijnbaan in Rotterdam.  De Markthal is voorzien van een intern parkeergeleidingssysteem met een vol-vrij signalering per parkeerplaats. De garage Lijnbaan kent Eco Parking: auto’s met een A-energielabel krijgen een korting van 40 cent per uur op het parkeertarief.


Proces

SENS real estate en Dura Vermeer hebben de afgelopen jaren, gesteund door ca. 25 belanghebbende instanties vanuit cultuur (o.a. Koninklijke Schouwburg, Haags Historisch, Mauritshuis, Diligentia, Escher in het Paleis) en bewoners en ondernemers (o.a. Buurtschap Centrum 2005, VVE Binnenstad, Pleinkwartier, BIZ Paleis Noordeinde), het plan ontwikkeld.  Daarmee is de nieuwe parkeergarage één van de eerste initiatieven die invulling geeft aan de nieuwe strategie van de Gemeente Den Haag om binnenstedelijke ontwikkeling te bevorderen door private partijen te faciliteren.

De Gemeente Den Haag breekt hiermee met de bestaande praktijk bij veel gemeenten dat de overheid zelf het initiatief neemt voor de risicodragende ontwikkeling én het zelf in bezit nemen van parkeergarages. De parkeergarage Tournooiveld is een volledig particulier initiatief. In april 2014 is reeds het bestemmingsplan succesvol gewijzigd zonder bezwaren of verzoeken tot uitstel, wat heel bijzonder is voor zo’n locatie. In juli 2014 hebben de Gemeente Den Haag en de ontwikkelcombinatie overeenstemming bereikt middels het sluiten van een uitvoeringsovereenkomst.  Het ontwerp van de parkeergarage is tot stand gekomen door een vruchtbare samenwerking tussen architect, ontwikkelaar, bouwer en exploitant.


Planning

De ontwikkelcombinatie is voornemens eind 2014 te starten met het verleggen van kabels en leidingen. Medio 2015 start de bouw van de garage met een doorlooptijd van ca. 16 maanden.

In overleg met de Gemeente Den Haag wordt in deze bouwperiode tevens de samenhang gezocht met de herinrichting van de Lange Vijverberg zodat de overlast voor bewoners, ondernemers en bezoekers van het centrum zoveel mogelijk wordt beperkt.  Dura Vermeer Beton en Waterbouw is de verantwoordelijke aannemer voor de realisatie van het project.

 Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel