Nieuws

Muziektheater als verrekijker gericht op de stad

In Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, ligt een opmerkelijk ‘gebouw’. Het muziektheater en de expositiehal in Rhike Park hebben meer weg van een vervormde verrekijker die aan het uiteinde samenkomen.

Grote entree

Het culturele gebouw, bekleed met reflecterende panelen, bestaat uit twee volumes die aan elkaar verbonden zijn in de achterliggende muur. Beide volumes bekleden een andere functie en hebben een eigen herkenbare ingang.


Entree van de expositiehal.
© Sophia Arabidze


Het zuidelijke gedeelte bevat de expositiehal. Een deel van deze constructie is gereserveerd voor een grote entree met een brede trap, die bezoekers van het straatniveau naar de ingang leiden. Het andere gedeelte bevat het muziektheater, met daarin een zaal met 566 stoelen, een foyer en diverse andere voorzieningen en technische ruimtes.
 

Uitzicht op de stad

De constructie met het muziektheater is aanzienlijk groter dan die van de expositieruimte. Ook wordt het uiteinde, waar de foyer zich bevindt, omhoog getild. Dit zorgt voor een breed uitzicht over de rivier en de skyline van de stad voor mensen in de foyer.


Interieur.
© Nikolay Kaloshin


Architecten Massimiliano en Doriana Fuksas waren verantwoordelijk voor het ontwerp. Hierbij was een verbinding met de stad een belangrijk deel. De hoofdingang van het gebouw is dan ook aan het Rhike Park gerealiseerd, waar voetgangers vanaf de Bridge of Peace en de ondergrondse parkeergarage uitkomen.

Deel dit artikel