Nieuws

NEXT architects ontwerpt uitkijktoren aan Belgische kust

Het samenbrengen van landschap en landmark is de kracht van het ontwerp waarmee NEXT architects de competitie heeft gewonnen voor de uitkijktoren Hoge Blekker aan de Belgische kust.

De competitie is uitgeschreven door de gemeente Koksijde, provincie West-Vlaanderen en Westtoer om de landschapsbeleving in toeristische regio’s te versterken. Onder het programma Horizon 2025 wil de provincie een netwerk van landschapsobservatiepunten realiseren. 

Hoogste duin van Belgische kust

Het uitkijkpunt wordt gerealiseerd op de Hoge Blekker in Koksijde, de hoogste duin van de Belgische kust. Bezoekers stijgen naar 20 meter hoogte via een helixvormige trap om vanaf een platform onbelemmerd de horizon te beleven. De weg omhoog is besloten door houten lamellen waardoor het zicht op de omgeving tijdens de klim gefilterd blijft. Eenmaal boven wordt het uitzicht in volle glorie ervaren. Het spel tussen open en dicht en tussen extravert en introvert zorgt voor een maximale beleving van het landschap en van de toren zelf.


Burgemeester Marc Van den Bussche vertelt met trots: “Je hebt de Eiffeltoren in Parijs en je hebt de Hoge Blekkertoren in Koksijde. Dat wordt ook een icoon en een baken voor onze gemeente, zowel voor de inwoners als voor de toeristen”.

Bouwt voort op geschiedenis

De uitkijktoren maakt het spanningsveld zichtbaar tussen landschap en blikvanger, tussen geïntegreerd en autonoom, tussen bewegen en verblijven en tussen historie en heden. Het ontwerp bouwt voort op de geschiedenis van de plek en sluit aan bij de identiteit en beleving van de duin. Naar verwachting wordt de toren in 2019 gerealiseerd.

Deel dit artikel