Nieuws

Prijsvraag ontwerp fietsrek van start

Fietsrekken zijn vaak dodelijk saai. 1 april start een prijsvraag om een fietsrek te ontwerpen dat wél ludiek, slim en stoer, kortom een kek rek is. De kekste rekken worden daadwerkelijk gemaakt en geplaatst op locaties die de gemeente Utrecht zal aanwijzen. De Hogeschool Utrecht en de HKU zullen de prijsvraag uitzetten onder hun studenten maar iedereen kan meedoen. Meerdere fabrikanten van fietsrekken hebben hun medewerking al toegezegd.

Fietsen is bijzonder populair in Nederland. De keerzijde van dit succes is het beslag dat fietsen leggen op de openbare ruimte. Fietsparkeren wordt vrijwel altijd geassocieerd met problemen en verrommeling van de openbare ruimte. Het project het kekke rek wil deze spiraal doorbreken en het fietsparkeren meer cool maken. De prijsvraag geeft jonge ontwerpers de unieke gelegenheid om een idee voor een fietsrek daadwerkelijk te laten uitvoeren en plaatsen in de openbare ruimte. En dat op een moment dat het oog van de wereld gericht is op Utrecht tijdens de Grand Départ van de Tour de France.


Jury

De prijsvraag loopt van 1 april tot 10 mei exact 23.59 uur. Een jury, onder voorzitterschap van wethouder Verkeer en mobiliteit Lot van Hooijdonk, beoordeelt de ontwerpen. De jury bestaat verder uit Stefan Bendiks van ontwerpbureau Artgineering, industrieel ontwerper van Calllock bikesharing Ton Kooymans en Fred Nuwenhuis, gebiedsmanager openbare ruimte van de gemeente Utrecht. De inzendingen worden door middel van een code geanonimiseerd zodat de jury beoordeelt, zonder te weten wie de inzending maakte. Behalve op creativiteit zal de jury kijken naar de veiligheid en technische uitvoerbaarheid van het ontwerp.


De prijswinnaars worden bekend gemaakt op 18 juni tijdens het Nationaal Fietscongres


De prijsvraag wordt financieel ondersteund door het samenwerkingsverband Midden Nederland Bereikbaar. Meer informatie over de prijsvraag is te vinden op
www.hetkekkerek.nl.Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel